Hétfőn bejelentette lemondását Melih Gökcek, Ankara 1994 óta hivatalban lévő polgármestere.

 

A 68 éves politikus a leghosszabb ideje hivatalban lévő török polgármester, és egyike a három városvezetőnek, aki mindeddig ellenállt Recep Tayyip Erdogan államfő lemondást sürgető felszólításainak. A 2019-es választás közeledtével az elnök igyekszik megerősíteni hatalmát és megújítani a párt sorait.

 

Szombaton összehívom a városi tanácsot, elbúcsúzom a tanácstag barátaimtól, és benyújtom a lemondásomat” – írta Twitter-oldalán Gökcek, miután az elnöki palotában találkozott az államfővel.

 

 hirdetes_810x300  

Erdogan múlt héten világosan az értésére adta, hogy eleget kell tennie felszólításának. „Ami szükséges, azt gyorsan meg kell tenni” – jelentette ki, figyelmeztetve, hogy pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megteszi a szükséges intézkedéseket azokkal szemben, akik nem fogadják el az utasításait.

 

Bursa polgármestere, Recep Altepe szintén hétfőn jelentette be lemondását, Balikesir vezetője, Edip Ugur pedig nyilatkozatot tett közzé a lehetséges lemondásáról. Isztambul polgármestere, Kadir Topbas még szeptemberben jelentette be lemondását tizenhárom hivatalban töltött év után.

 

Törökországban 2019 márciusában tartják az önkormányzati, novemberben pedig a parlamenti és elnökválasztást.

 

Forrás: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!