Két ember meghalt, többen sérüléseket szenvedtek és néhány tízezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban az országon átvonuló heves szélvihar miatt – jelentette vasárnap délelőtt a közszolgálati cseh hírtelevízió.

 

A rendkívüli időjárás vasárnap délelőtt két emberéletet is követelt. Az észak-csehországi Jičínben egy asszony, a dél-morvaországi Třebíčben egy férfi halálát okozta a szélvihar által kidőlt fa. Legalább kéttucatnyian hasonló okok miatt szenvedtek sérüléseket – közölte a cseh hírügynökség.

 

Az ország 14 térsége közül tízben több száz problémát jelentettek a magasfeszültségű vezetékeken is. Hét régióban vészhelyzetet hirdettünk, minden erőnkkel a hibák elhárításán dolgozunk. A legsúlyosabb problémák az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban vannak” – közölte Soňa Holingerová, a cseh energetikai művek ČEZ szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

A nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A kidőlt fák sok helyen akadályozzák a közúti és a vasúti forgalmat is. A problémák miatt több tucatnyi regionális vasútvonalon, elsősorban az ország nyugati és északi régióiban szünetel a közlekedés.

 

A cseh hidrometeorológiai intézet egész vasárnapra vészhelyzetet hirdetett ki. A rendőrség azt ajánlotta az autósoknak, hogy akinek nem szükséges, ne induljon útra.

 

Lengyelországban is vannak halálos áldozatai a viharnak

 

A Nyugat-Pomerániai vajdaságban vasárnap hajnalban egy kocsivezető az úttestre dőlt fának ütközött. Az Opolskie vajdaságban szintén meghalt egy sofőr, akinek autójára faág zuhant A lengyelek által csak Grzegorznak nevezett orkánszerű, helyenként óránkénti 110 kilométeres szél miatt a 16 vajdaság közül tízben, mindenekelőtt az ország déli- és észak-nyugati részén fekvőkben másodfokú viharriadó van érvényben – jelentette a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

 

A tűzoltóságot szombat este óta mintegy 1500 alkalommal riasztották a leszakadt villanyvezetékek, a megrongált háztetők és a megduzzadt folyók miatt. A négy nyugat-lengyelországi vajdaságban – Alsó-Szilézia, Lubuskie, az Opolskie és Nagy-Lengyelország – délelőtt több mint 270 ezer háztartás volt áram nélkül.

 

Németországban is károkat okozott a szélvihar

 

Súlyos közlekedési fennakadásokat és anyagi károkat okozott vasárnap Németországban a Herwart nevű vihar, amely az ország északi részére csapott le erős széllel. Az óránkénti 100–110 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamosvezetékeket és épületek hagyott maga után.

 

A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erős északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötő és a belváros alacsonyabban fekvő folyóparti térségégének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.

 

Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dőlt fák, megrongálódott tetők és összedőlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bő 200 bevetésük volt a tűzoltóknak. A német főváros vezetése figyelmeztetést adott ki, amely szerint el kell kerülni a parkokat és az erdős területeket, mert a kicsavarodó fák és leszakadó ágak életveszélyt okozhatnak.

 

Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt. A Herwart várhatóan kisebb pusztítást végez majd, főleg azért, mert a legtöbb levél már lehullt a fákról, így a szél kisebb felületbe tud belekapaszkodni.

 

MTI/teraz.sk/ceskatelevize.cz

Nyitókép: info.cz

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!