Tavaly rekordszámú turista érkezett Szlovákiába, több mint 5 millió. Idén is hasonló eredményekre számítanak. Az időjárás miatt nehezebben indult be ugyan a nyári szezon, mégis nagyon sokan voltak kíváncsiak a szlovákiai látnivalókra. A hegyekben pedig már a téli szezonra készülődnek – közölte a V4 Híradó.

 

„Szeretjük a telet. 500 ezer magyar síelő próbálkozik a síeléssel. Nagyon sokan jönnek Szlovákiába a Dóvaltól (Donovaly) kezdve a Magas-Tátráig, az Alacsony-Tátrától a Bachledova völgyig, a kis központokba, a kelet-szlovákiai Korompára (Krompachy), Kavocsánba (Kavočany), de Pozsony környékére is”

 

– sorolta Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet képviselet vezetője.

 

Jelentősen bővült a szlovák idegenforgalom, amely részben a magyar turistáknak is köszönhető. Sokan pedig nem csak a havas lejtők miatt látogatnak el Szlovákiába.

 hirdetes_810x300  

 

A hegyekben számos kis ékszerdoboz várja, hogy felfedezzék őket. Köztük Késmárk, az egykori szabad királyi város, amely ma műemlékvédelem alatt álló járási székhely. Több nemzeti kulturális műemlékkel büszkélkedik. Egyik közülük az 1533-ban alapított evangélikus líceum, amelyben Közép-Európa legnagyobb iskolai történelmi könyvtára található.

 

A gyűjteményünkbe 150 ezer kötet tartozik. Ez egyedülálló, amelyben találunk 55 első nyomtatás, amelyek mindjárt a nyomda feltalálásnak időszakából, 1500-ból Guttenberg nyomdájából származnak” – mondta Katarína Slávičková, a könyvtár vezetője.

 

A líceum szomszédságában érdemes megnézni az UNESCO által védett ágostai evangélikus fatemplomot is. A település kedvezményeket biztosító turistakártyával is igyekszik a látogatókat hosszabb ott tartózkodásra bírni.

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: SACR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!