A Szociális Biztosító újraszámolja 135 nyugdíjas havi nyugdíját. Tizenhárom éve megoldatlan feladatról van szó: A 2004 előtti nyugdíjrendszer szolidáris-alapú volt, az utána következő már érdemi alapú.

 

A mai szerint a magasabb bért keresők magasabb nyugdíjat kapnak. A 2003 végén 2004 elején nyugdíjba vonulóknál azonban még máshogy volt: aki jobban keresett, az sem kapott jobb nyugdíjat.

 

Ma Szlovákiában 450 ezer olyan polgár él, aki még 2004 előtt vonult nyugdíjba. Az állam által most tervezett „kártalanítás” csak a harmadukat érinti majd. Ráadásul nem a legalacsonyabb nyugdíjból tengődőknek hozna többet a postás, hanem azoknak, akiket a régi rendszer miatt „rövidítettek meg”.

 

 hirdetes_810x300  

Az ő nyugdíjuk januártól fog emelkedni. A Szociális Biztosító szerint vagy az érintett nyugdíját vagy megemelik, vagy pedig változatlanul hagyják, ha az új számítások után kisebb lenne a nyugdíjuk összege.

 

Az új összegről a nyugdíjas beleszólása nélkül határoznak. 135 ezer nyugdíjas havi juttatását kell átszámolniuk az új rendszer szerint jövő októberig. A megállapított kárpótlást visszamenőleg is kifizetik.

 

Három lehetőség áll fenn:

  1. A nyugdíjasok egy részének havi juttatását 25,50 euróval megemelik ,

  2. más részüknek a számítások függvényben más összegű emelést hagynak jóvá

  3. és megtörténhet az is, hogy ha az új számítások szerint alacsonyabb lenne a nyugdíja, mint jelenleg, inkább változatlanul hagyják.

 

Novemberben már 52 ezer érintett havi nyugdíját számolták át a Szociális Biztosítónál. Azokról van szó, akik 1988. okt. 1-je előtt mentek nyugdíjba, és a kapott összeg azóta sem változott (a valorizáción kívül). Az ő esetükben várható a 25,50 eurós emelés.

 

További 83 ezer nyugdíjas, akik havi juttatásukat 1988. október 1-je és 2004. jan. 1-je között kapták, egyéni elbírálást kapnak, itt lehet több, vagy kevesebb összegű pótlás.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrens.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!