Rendkívüli sarkvidéki hideg és több napja tartó havazás okoz fennakadásokat a világ több pontján. Az Egyesült Államok keleti partvidékén volt, ahol egyetlen nap alatt 165 cm hó esett. Londonban ezrek járatát törölték a repülőtereken, mert a hatóságok nem tudták eltakarítani a hirtelen jött havat. Kína északnyugati részén pedig már egy hete mínusz 35 Celsius-fokot mérnek, és folyamatosan havazik.

A pennsylvaniai Erie kisvárosban egy nap alatt rekordmennyiségű, 165 cm hó esett. Szinte senki nem merészkedett az utcákra a hóviharban, az autókat, az utakat teljesen belepte a hó. A szokatlanul szélsőséges időjárás miatt szükségállapotot hirdettek a településen.

 

Már harmadik napja borítja jéghideg sarkvidéki levegő az Egyesült Államok keleti partvidékét: a szűnni nem akaró hóesés miatt megbénult több állam közlekedése is, mindenütt traktorok és hókotrók próbálnak utat törni a méteres hóban. Több helyen napközben is mínusz 20 fokot mértek. A Nagy-tavak vízesései jéggé fagytak, a parti őrség jégtörői folyamatosan járnak, hogy biztosítani tudják a vízi összeköttetést az Egyesült Államok és Kanada között.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az ítéletidő Európa nyugati felét sem kíméli. Több ezer utas járatát törölték Londonban a hirtelen jött hóesés miatt. Stansted repülőtere szerdán nem indított és fogadott járatokat, mert nem tudták a nagy mennyiségű havat időben eltakarítani és a kifutópályát jégmentesíteni.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IqRmlnAYp90

 

Finnországban ugyan nem szokatlan a hóesés, ám idén decemberben az átlagosnál jóval több hullott. Karéliában, az orosz határ közelében szerdán néhány óra alatt 75 centi hó esett, a helyieknek több órába telt, amíg utat tudtak törni a házak bejáratától az utcára. A rendkívüli havazás miatt a finn hatóságok úgy döntöttek, hogy az idős embereket összegyűjtik a szórványtelepülésekről és a nagyobb városokban helyezik el február végéig, ideiglenes szálláshelyeken.

 

Több napja havazik Kína északnyugati részén is. Naponta mintegy 20 centiméter hó hullik, a viharos erejű szél és a helyenként mínusz 35 fokos hideg azonban megnehezíti a hatékony takarítást. A környék legnagyobb városa, Ürümcsi közlekedése szerdára megbénult, a kínai hatóságok ezért 25 ezer munkást és ezer hókotrót rendeltek a közterületekre, hogy helyreálljon a rend a hárommilliós nagyvárosban.

 

Forrás: M1 Híradó

Nyitókép: Erie, Pennsylvania/Twitter/@ChattyKathy715

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!