Az EU évi 1,4 milliárd euróra perli Moszkvát, amiért akadályozza az uniós tagállamokból származó sertéshús exportját Oroszországba.

 

Az európai sertéshúsra vonatkozó korlátozást az oroszok még 2014 év elején vezeték be, épp akkor, amikor az ukrán-válság kitörése elmérgesítette az Európa és Oroszország közti viszonyt, de még Krím annektálása előtt. Az EU most a Világkereskedelmi Szervezet törvényszékénél perelte be az orosz államot.

 

Moszkva állítja, azért kellett tiltólistára tennie az európai sertéseket, mert Litvániában és Lengyelországban afrikai sertéspestis pusztított. Az EU azonban jogtalan intézkedésnek nevezte a lépést, Litvánia pedig kijelentette, hogy épp az Oroszországból származó vaddisznók terjesztették náluk a sertéspestist.

 

 hirdetes_810x300  

Európa évi 1,4 milliárd euró kártérítést követel, illetve visszamenőleg is kamatokat számolna fel (15 százalékot). A dolog érdekessége, hogy a pénzt nem „számlára kéri”, hanem a jelenlég még vámmentességet élvező orosz termékekre vetne ki behozatali díjakat az összeg értékében.

 

Nehéz nem arra gondolni, hogy az EU talált egy kissé talán erőltetett indokot arra, hogy megvámoltassa (vagyis korlátozza) az orosz termékek Európába jutását.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!