A brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kemény szabályozói következményeire készíti fel „módszeres” tájékoztatási kampánnyal a brit vállalati szektor legkülönbözőbb ágazatait az Európai Unió – írta a szerdai Financial Times.

 

A londoni gazdasági napilap betekintést nyert az uniós szabályozási intézmények és az Európai Bizottság által novemberben és decemberben kibocsátott jogi útmutatásokba. Az ismertetés szerint Brüsszelből „hozzávetőleg tizenöt” brit gazdasági szektor kapott ilyen „felkészítő” jellegű tájékoztatást.

 

Új szabályrendszer lép életbe

 

A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. Ezeknek a vállalatoknak brit hatósági működési engedélyekre van szükségük, és ezek az engedélyek – tekintettel az egyelőre teljes jogú brit EU-tagságra – érvényesek az Európai Unióban is.

 

A Financial Times által látott uniós tájékoztató dokumentumok arra ösztönzik ezeket a brit vállalatokat, hogy álljanak készen Nagy-Britannia „harmadik országgá” válására, vagyis arra, hogy ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a Brexit-tárgyalások végén, akkor az Európai Unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát.

 

Ebben az esetben a cégeknek küldött felhívások szerint az érintett vállalkozásoknak nem lesz automatikus működési joguk az Európai Unió egységes belső piacán a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után.

 

A Financial Times szerint a bizottsági dokumentumok kiemelik például, hogy a légitársaságoknak Nagy-Britanniában kibocsátott működési engedélyek megállapodás nélküli Brexit esetén elveszítik érvényességüket az unió területén, ha e cégek fő üzleti tevékenységének helyszíne nem az Európai Unió.

 

Nem biztos, hogy lesz brit – EU megállapodás

 

A brit hatóságok által engedélyezett közúti szállítmányozási vállalatoknak is „működő és stabil” részlegeket kell majd fenntartaniuk valamely EU-tagállamban a további uniós működés fejében – áll a brit lap által ismertetett brüsszeli tájékoztató dokumentumokban.

 

A Financial Times már előző nap megírta, hogy a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint az Európai Unió egyes intézményei olyan útmutatásokat adnak az üzleti szektornak, amelyek nem számolnak azzal, hogy London és az EU megállapodásra jut a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kapcsolatrendszeréről.

 

Német – brit tárgyalások

 

A londoni gazdasági napilap által látott, decemberben kelt bizalmas átiratban David Davis közölte Theresa May miniszterelnökkel, hogy véleménye szerint az EU-intézmények máris a többi uniós országtól eltérően kezelik Nagy-Britanniát, jóllehet a brit EU-tagság még meg sem szűnt.

 

Davis és Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerdán Németországban tárgyal. Látogatásuk előtt közös cikket írtak a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német napilapban, leszögezve: sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme „felesleges sorompókat” állítani az áruk és a szolgáltatások kereskedelme elé, mivel ez a Csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.

MTI

Nyitókép: aberdeenimagyarok.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!