Megkezdődött a török offenzíva a szíriai kurdok ellen – írja a TheGuardian brit konzervatív lap internetes kiadása. A kurd YPG milícia közlése szerint ugyanis a török haderő 70 lövedéket lőtt ki az északnyugat-szíriai Afrin tartományban lévő állásaik ellen, amely de facto a háború kezdetét jelenti.

 

A terület bombázása helyi idő szerint csütörtökről péntekre virradóra, helyi idő szerint nagyjából éjfélkor kezdődött, és péntek reggel is folytatódott.

 

A katonai akció még jobban elmérgesítheti az Ankara és Washington közti, egyébként sem épp felhőtlen viszonyt. A kurdok az USA szövetségesei az IÁ elleni harcban, ugyanakkor Törökország nyílt fenyegetésnek tekintette, hogy amerikai segédlettel 30 ezer fős kurd határőrség állna fel a török-szír határon.

 

 hirdetes_810x300  

A török védelmi miniszter a délelőtt folyamán jelentette be, hogy a támadás megkezdődött:

 

„Elkezdődött. Minden terrorista csoportot és elemet el kell távolítani. Nincs más út”

 

fogalmazott Nurettin Canikli török védelmi miniszter.

 

Washington felszólította Törökországot, hogy a kurdok elleni támadás helyett az Iszlám Államra összpontosítson. Tegnap a szír kormány jelezte, hogy tüzet nyitnak minden török gépre, amely szír területen lép akcióba. Mivel a szír légierő nagy része orosz támogatással működik, ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök Moszkvába utazott, hogy meggyőzze az oroszokat, nem avatkozzanak közben.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!