Számos személycsere lesz a beiktatásra váró új román kormányban, miután pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, lecseréli minisztereinek mintegy 60 százalékát.

 

A miniszterjelöltek névsorát Viorica Dancila miniszterelnök-jelölt ismertette, miután a román kormány fő erejét képező PSD végrehajtó bizottsága jóváhagyta az új kabinet összetételét.

 

Dancila közölte: az európai uniós támogatásokat kezelő minisztériumot ismét önálló szaktárcává emelik ki, és háromról négyre nő a miniszterelnök-helyettesek száma, így a kabinet szerkezete is változni fog. Dancila ezt azzal indokolta, hogy nagyobb figyelmet akar fordítani az európai uniós ügyekre, akárcsak a stratégiai partnerségi kapcsolatokra, amelyek közül az Egyesült Államokkal folytatott együttműködést emelte ki.

 

 hirdetes_810x300  

A szociáldemokraták 27 miniszter közül 16-ot cserélnek le. Elemzők szerint a cserék nagy része a PSD megyei szervezeteinek jelölései alapján dőltek el. A PSD kisebbik koalíciós partnere, a Calin Popescu Tariceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) megőrzi négy miniszteri és egy miniszterelnök-helyettesi posztját az új kormányban is.

 

A román média szerint a listán olyan személyek is találhatók, akik ellen korábban vádat emelt az ügyészség pénzmosás miatt, vagy vizsgálat folyik ellenük korrupció gyanújával.

 

Az új kormány beiktatásáról hétfőn dönt a bukaresti parlament.

 

MTI

Nyitókép: cotidianul.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!