Az Amnesty International és az Oxfam szervezetek szerint az EU és Olaszország együttesen felelősek több ezer migráns kínzásáért és bántalmazásáért, amit a menekültek Líbiában kénytelenek elszenvedni.

 

A két emberjogi szervezet ezért azt követeli, hogy az EU és Líbia közt köttetett egyezményt, amely az Afrika irányából érkező migrációt hivatott feltartóztatni, fel kell mondani.

 

„A Líbiával kötött migrációs egyezmény alapvetően hibás, az emberek szörnyű körülmények között szenvednek. Olaszországnak azonnal fel kell mondania a megállapodást”

 

áll az Oxfam közleményében.

 hirdetes_810x300  

 

„Ennek a kegyetlen megállapodásnak köszönhetően az emberek fogságba esnek, kínozzák és zsarolják őket a ’fogvatartási’ központontokban”

 

véli az Amnesty International.

 

Az egyezmény keretében Olaszország felvállalta a líbiai tengerpart felügyeletét és a líbiai hatóságok képzését, hogy megakadályozza az ország felől érkező migránsok átjutását olasz területre. Az AI nehezményezi, hogy a program tavaly 20 ezer migránst tartóztatott fel és küldött vissza Líbiába, ahol gyűjtőtáborokban szállásolják el őket. Az emberjogi szervezet szerint azonban börtönviszonyokat idéznek ezek a központok.

 

Tavaly a tengeri migránsútvonalakon Európába érkező afrikai és közel-keleti menekültek/bevándorlók száma a harmadára esett vissza, ez így is 119 ezer főt jelent.

 

Interpol: Az Iszlám Állam 50 katonája jutott be Európába Olaszországon keresztül

 

Teraz.sk

Nyitókép: cnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!