Angela Merkel – miután zöld utat kapott az új német koalíció – teljes erővel beleveti magát az Unió jövőjének alakulásába. A Bloomberg angol nyelvű gazdasági hírportál szerint a német kancellár napokon belül érdemleges tárgyalásokba kezd Emmanuel Macron francia államfővel.

 

A német kancellárok első hivatalos külföldi útja hagyományosan Párizsba vezet, és erre hamarosan sor is kerül.

 

A tárgyalások nem lesznek éppen egyszerűek. Merkel és Macron elképzelései ugyanis sok tekintetben eltérnek egymástól. Franciaország az eladósodottabb, magas munkanélküliséggel rendelkező déli országok vezető hatalma, Németország az alacsony munkanélküliséggel és stabil költségvetéssel rendelkező északiaké.

 

 hirdetes_810x300  

Merkel már korábban is „forradalom” helyett csak reformokról beszél, és nem nézte jó szemmel Macron azon tervét, hogy egy közös, összeurópai a gazdasági sokkok kezelésére alkalmas pénzügyi alap jöjjön létre. Ez ellen a napokban 9 északi ország tiltakozott közös nyilatkozatban. Úgy vélik ugyanis, hogy a közös alap arra szolgált, hogy a déliek az ő terhükre jussanak pénzforrásokhoz.

 

Macron nagy szövetségesre találhat ugyanakkor a német nagykoalíción belül a szocdemekben. A baloldali SPD ugyanis sok tekintetben osztja Macron véleményét – és elég erős pozícióba kerültek a kormányban, hogy annak megvalósulásáért tenni is tudjanak.

 

A Merkel-Macron csúcstalálkozón kétségkívül szóba kerül majd az USA és az EU között kibontakozó vámháború. Az USA acélipari és alumíniumipari vámjára az EU rendelkezést adott ki, amelyben felszólították a tagállamokat, hogy vezessenek be 25 százalékos vámot több amerikai termékcsoportra.

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!