Potnosan ma 14 éve, hogy Szlovákia csatlakozott az Észak-atlanti Szövetsgéhez, vagyis a NATO-hoz. A világ legnagyobb szövetségi rendszeréhez, amelynek 29 tagállama van, Szlovákia 2004. március 29-én csatlakozott.

 

Vele egyidőben lépett a NATO-ba Bulgária, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia és Szlovénia.

 

„Szövetségbeli tagságunk elmúlt 14 évében fontos szövetségesség váltunk. Kötelezettségeink teljesítéséért a lehető legtöbbet megtesszük, egyúttal minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy növeljük saját honvédelmi képességeinket úgy, hogy az megfeleljen a Washingtoni szerződés harmadik cikkelyének: vagyis hogy ne csak kedvezményezettjei de hozzájárulói is legyünk a szövetségnek“

 

fogalmazott Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter. Az általa említett kötelezettség kimondja, hogy a NATO-tagoknak GDP-jük legalább 2 százalékát kell(ene) védelemre (hadseregre) költenie, ezt azonban csak öt tagállam teljesíti. Szlovákia GDP-je nagyjából 1 százalékát költi fegyverkezésre, ez első lépésben 1,6 százalékra szeretné növelni.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia 2030-ig a hadsereg jelentős modernizációját tervezi, ennek egyik része a korábban már bejelentett szárazföldi 4x4x és 8×8-as harckocsik megvásárlásának terve 1,2 milliárd euró értékben.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!