A Speciális Ügyészi Hivatal illetékes ügyésze utasította a Nemzeti Bűnügyi Ügynökséget (NAKA), hogy indítson nyomozást az Agro Porúbka céget érintő, agrártámogatásokra vonatkozó esetleges visszaélések ügyében – írta a TASR.

 

Andrej Bán (Denník N) újságíró nemrég megjelent riportja nyomán ugyanis kiderült, hogy egy volt smeres parlamenti képviselő, Ľubica Rošková egyik cége jogtalanul vett fel 2017-ben 100 ezer eurónyi agrártámogatást az államtól. A „keleti Grófasszonyként” emlegetett hölgy Agro Porúbka nevű cége többek között lebetonozott betonparkolóra és vidéki kisrepülőtérre vett fel mezőgazdasági dotációt.

 

Az ügy kipattanása után az SNS-es irányítású Mezőgazdasági Minisztérium a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséggel (PPA) közösen a múlt héten bejelentette, szubvenciós csalást gyanítanak a háttérben, amely a kelet-szlovákiai fölterületekkel való visszaélésekkel kapcsolatos. A Főügyészségnél tettek feljelentést.

 

 hirdetes_810x300  

A sietség nem volt véletlen: az agrártámogatások odaítéléséről a PPA dönt, így közvetlenül érintettek vagy felelősek lehetnek a visszaélésekben. Hogy milyen módszerekkel jutnak hozzá százezres nagyságú támogatásokhoz a spekulánsok (természetesen kapcsolati tőkéjükre támaszkodva), alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

 

Tisztességtelen praktikák: Hogyan kaphatott agrártámogatást a volt smeres képviselő egy repülőtérre?

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!