Az ellenzéki SaS vezére, Richard Sulík szerint nem a rendőrfőkapitány választásának új szabályára kellene koncentrálni, hanem arra, hogy a rendőrség élén egy tisztességes ember álljon – mondta vasárnap a TA3 Politikában című vitaműsorában.

 

Sulík szerint a választás szabályainak megváltoztatásakor először is azt kellene eldönteni, hogy a rendőrség működéséért továbbra is a belügyminiszter legyen-e felelős. „Ha igen, akkor bizonyos eszközöket kell a kezébe adnunk. Lehetőséget kell neki adnunk a rendőrfőkapitány lecserélésére vagy megtartására” – tette hozzá.

 

Amennyiben a rendőrfőkapitány teljesen független lenne a belügyi tárcától, de a társadalom a belügyi tárca vezetőjét továbbra is felelősnek tartaná az ország belső biztonságáért, az lehetetlen állapot lenne. „Ezért elsősorban nem a rendőrfőkapitány választásának módjára és szabályaira kellene koncentrálni, hanem arra, hogy végre egy tisztességes és tehetség ember üljön azon a poszton” – magyarázta.

 

 hirdetes_810x300  

Sulík többször is elismételte, hogy a jelenlegi rendőrfőkapitánynak, Tibor Gašparnak távoznia kell, ezért is lepi meg Tomáš Drucker belügyminiszter tétovázása. „Nagyon szép Drucker úrtól, hogy meg szeretné változtatni a rendőrfőkapitány-választás rendszerét, de a probléma ott gyökerezik, hogy a rendőrfőnöki posztban jelenleg egy olyan nem megfelelő ember ül, aki nem felügyelt arra, hogy a súlyos csalásokat kivizsgálja. Teljesen mindegy, miképpen változik meg a rendszer, de Gašparnak távoznia kell. Ő a probléma részét képezi, nem a megoldásét“ – mondta Sulík.

 

A rendőrfőkapitány-választás törvényei és módjai hiába lesznek felépítve jól, ha a döntő pozíciókban gaunerek (csalók, szélhámosok – szerk. megj.) fognak ülni. „A szabályok megváltoztatásával még nem tudod elérni azt, hogy a dolgok működjenek is. Az egyes fontos pozíciókba becsületes embereket kell elhelyezned” – zárta Sulík.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!