A Facebook részvényei némiképp emelkedtek Zuckerberg legutóbbi beszéde után, de még nem hozták be a hitelvesztés miatt elszenvedett károkat. A világ legnagyobb közösségi hálójának alapítóját rendesen megizzasztották a szenátusi meghallgatáson, amit a személyes adatokkal való súlyos visszaélések miatt rendeltek el.

 

Ma már minden napra jut egy Facebook-botrány, ráadásul most zajlot Mark Zuckerberg vállalatalapító szenátusi meghallgatása is – amely közel sem sikerült megnyugtatóra.

 

Zucki többek között azt is elárulta a meghallgatáson, hogy a magyarországi választások előtt is töröltek általuk kamuprofiloknak minősített felhasználói fiókokat. Ilyen fiókokat egyébként a Facebook naponta milliószámra töröl, jó részük valóban egyes választásokba történő „külföldi beavatkozást” segítő profilok lehetnek. Az eljárás során mesterséges intelligenciára alapuló technológiát is felhasználnak, és az USA-n kívül Magyarországon, Mexikóban, Pakisztánban és Indiában is bevetették.

 

 hirdetes_810x300  

A kínos kérdésekre Zuckerbergnek nem mindig sikerült kielégítően reagálni. Az alábbi példa jól mutatja, miért védhetetlen a Facebook helyzete:

 

A kérdéseket Dick Durbin szenátor tette fel: 

 

Zuckerberg úr, elmondaná nekünk, melyik hotelben szállt meg előző este?

 

– Ööö… nem.

 

– Elmondaná nekünk, kinek küldött üzeneteket ezen a héten?

 

– Szenátor úr, nem. Úgy hiszem nem szeretném ezt nyilvánosan elmondani.

 

– Pontosan erről van szó. A személyes adatokhoz való jogról, ennek határairól, és arról, mennyit adnak el ebből annak nevében, hogy „világszerte összekapcsolják az embereket”.

 

 

 

Körkép.sk, TheGuardian.com

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!