A Tesla és a SpaceX alapítója, a milliárdos Elon Musk is beszállt a 12 gyermek és edzőjük életéért zajló harcba, akik egy thaiföldi barlangrendszerben rekedtek. Egyelőre jól vannak, ám már két hete vesztegelnek a barlangban, és a mentőegységek egyelőre nem döntöttek, melyik módszerrel menekítsék ki srácokat.

 

A történet tegnap éjjel vált még drámaibbá, amikor egy egykori thaiföldi katonai búvár, aki önkéntesként segített oxigént hordani a fogságba esett gyerekeknek, a barlangból kifelé haladva megfulladt.

 

Elon Musk a BBC brit közmédia szerint már felvette a kapcsolatot a thaiföldi hatóságokkal, és ezt a távol-keleti ország illetékesei is megerősítették. A milliárdos a thaiföldiek figyelmébe ajánlotta egyik vállalatát, amely „elég ügyesen ás gödröket”. A fúrások a barlangban felhalmozódott víz elvezetését oldhatnák meg.

 

 hirdetes_810x300  

Musk és csapata azonban saját ötlettel is előállt. Egy speciális nyloncső segítségével amolyan ventilációs alagutat hoznának létre a vízzel elárasztott barlangjáratokban, ami segítené a levegőhöz jutást a bennrekedteknek és megkönnyítené a mentést is. Musk hasonlatával élve a nylon alagút úgy köröztetné a levegőt, mint egy ugrálóvár. Ezen kívül felajánlotta a tesla speciális akkumulátor fejlesztéseit a barlang belsejének megvilágításához.

 

A mentőegységek eddigi legkockázatmentesebb ötlete, hogy a srácokat megtanítják a búvármerülésre, és úgy menekítik ki őket. A korábbi tervet, hogy megvárják, míg csökken a vízszint, elvetették, mert újabb monszunesők közelednek a térség felé. Az idő tehát fogy, előfordulhat, hogy már szombaton, vagy vasárnap megkezdik kimentést.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!