„Hogy az F16-os vadászgépek olcsóbbak-e lesznek, vagy sem, majd az idő mutatja meg. Lehet, hogy meglepődünk, mennyit kell majd ráfizetnünk arra, hogy repülhessünk ezeken  a gépeken, vagy felszereljük őket” – mondta a HNonline.sk-nak nyilatkozva Juraj Krúpa biztonságpolitikai elemző.

 

A szlovák kormány szerdán hagyta jóvá a védelmi minisztérium javaslatát, miszerint nem a svéd Gripeneket, hanem a drágább, de jobb támadótulajdonságokkal rendelkező amerikai F-16-osokat kerül megvásárlásra. Mégpedig nem kevesebb, mint 14 gép beszerzésére kerül sor összesen 1,6 milliárd euró értékben.

 

„Ön egy hétköznapi kerékpáros, hetente egyszer, vagy csak a hétvégén ül biciklire. Milyen kerékpárt vásárol magának? Olyat, ami önnek is elég, vagy olyat, mint amilyet Sagan használ? Mi most Sagan kerékpárját vásároljuk meg. Én örülök, hogy katonáinknak csúcsminőségű vadászgépei lesznek a költségvetésünk egy jelentős részéből megvásárolva, de még mindig ott van a kérdés, hogy nem lettek volna elegendőek  Gripenek?”

 

fogalmazott a szakértő. Bírálta a kormányt, amiért nem zajlott a kérdésben érdemi vita. Példaként hozta fel, hogy Norvégiában és Dániában, ha csak egy fregattot vásárolnak, már tele van vele a sajtó, nyilvános vitát tartanak, amelyben részt vesz a kormány és az ellenzék is.

 hirdetes_810x300  

 

„Nálunk ez úgy működik, hogy válasszuk meg őket (a politikusokat), aztán legyünk csendben, mert ők már tudják, mi nekünk a jó”

 

tette hozzá.

 

HNonline.sk

Nyitókép: wikimedia.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!