A Most-Híd facebook-bejegyzésben kritizálja azon parlamenti képviselők egy csoportját, akik magánemberként augusztusban meg akarják látogatni a Krím-félszigetet. A Krímet 2014-ben Oroszország annektálta, legalábbis az EU és a NATO álláspontja szerint.

 

Bugárék szerint az érintett képviselők „nem magánemberek, mert egy országot képviselnek, még saját szabadidejükben is.

 

„A Krím a nemzetközi jog szerint ukrán terület, és ezt a tényt az EU és a NATO is elismerte, ahogy a Szlovák Köztársaság hivatalos külpolitikai vonala is”

 

fogalmaz a vegyespárt. Hozzátette, hogy „Szlovákia nem ismerte el a Krím orosz annektálását és a félszigetet továbbra is Ukrajna részének tekinti, és ennek megfelelően kéne az illető képviselőknek viselkedni”.

 hirdetes_810x300  

 

A vegyesen megítélt hovatartozású félszigetet Peter Marček frakción kívüli képviselő vezetésével néhány honatya látogatná meg augusztusban. Ma a szlovákiai pozsnyi nagykövet is bírálta őket, jelezve, hogy aki oda látogat, az megszegi az ukrán törvényeket, és a képviselőket várhatóan kitiltják Ukrajna területéről.

 

Andrej Danko (SNS) házelnök, aki az utóbbi időben rendkívüli oroszbarátságáról tett tanúbizonyságot figyelmeztette az ukrán nagykövetet, hogy Szlovákiában, mint demokratikus államban bárkinek joga van magánemberként a Krímre utazni, még ha képviselő is, és egy nagykövetnek nincs joga megszabni, hogy mehet-e vagy sem.

 

A szlovák külügy megkérte az itteni diplomácia ukrán vezetőjét, hogy a „szokásos diplomáciai csatornákat részesítse előnyben a nyilvános kijelentések helyett“.

 

„…ezek az emberek a Krímet magánemberként, és nem képviselőként készülnek meglátogatni”

 

áll a hivatalos állásfoglalásban. Marček véleménye szerint egyébként a Krím jogosan vált Oroszország részévé, és hogy a szólásszabadságot nem a félszigeten, hanem épp Ukrajnában sértik meg rendszeresen.

 

A hivatalos szlovák álláspont szerint Oroszország nemzetközi jogot sértett a Krím annektálásával.

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!