Legkevesebb 49 ember halt meg azokban a görögországi bozóttüzekben, melyek nem messze a görög fővárostól, Athéntól keletkeztek – erősítették meg kedden a görög hivatalok. A DPA ügynökség szerint a tűzben eltűnt több tucat embert még mindig nem találták meg.

 

Stavrula Malliri, a tűzoltók szóvivője szerint 156 felnőttet és 16 gyereket szállították kórházba, közülük 11 felnőtt állapota súlyos. A szóvivő azt is elmondta, hogy az erős szél következtében a lángok nagyon gyorsan elterjedtek az emberek által lakott térségekbe, ami megakadályozta a lakóházakból és az autókból történő gyors menekvést.

 

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Malliri szerint Ciprusról egy katonai repülőgép érkezik 60 tűzoltóval a fedélzetén, de két tűzoltó repülőgépet várnak Spanyolországból is.

 

 hirdetes_810x300  

fires in Attica, Greece

More views of intense fires in Attica, Greece yesterday, July 23. Report: Spyros Floratos

Gepostet von Severe Weather Europe am Montag, 23. Juli 2018

 

Mivel az Athén melletti bozóttűz nagy sebességgel és rendkívül gyorsan terjedt, ezért a lakosokat és turistákat felkészületlenül érte. AZ ERT közszolgálati televízió szerint a parti őrség és a halászok több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról, valamint a partvidéki sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek el.

 

Az Athént a tőle nyugatra fekvő Korinthoszt összekötő sztrádát lezárták, a vonatjáratokat törölték. Hétfő délután a térségben a lángok fenyőfák százait perzselték fel, az így keletkezett füst az athéni Akropoliszig gomolygott. Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult.

 

Attica, Greece today

Fires raging in Attica, Greece today, July 23! Report: Giwrgos Tsouklidis

Gepostet von Severe Weather Europe am Montag, 23. Juli 2018

 

Teraz.sk/MTI

Nyitókép: TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!