Az Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodtak, hogy „erőfeszítéseket tesznek a nulla értékű vámok, a nem autóipari ipari termékekre pedig a nulla értékű állami támogatások bevezetéséhez”.

 

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közti, Washingtonban zajló találkozó után Trump kijelentette, hogy

 

„Nagy nap ez a szabad és tisztességes kereskedelem számára”.

 

Az USA és Európa, úgy tűnik, elássák a csatabárdot, bár az EU-nak kompromisszumokat kellett tennie. Az amerikai elnök elmondta, hogy az Unió egyetértett abban, hogy „több szóját” fog vásárolni, és nagyobb mennyiségben vásárol amerikai cseppfolyósított gázt.

 hirdetes_810x300  

 

Juncker leszögezte, hogy míg zajlanak a fenti javaslatokról szóló tárgyalások, az EU nem vezet be újabb ellenvámokat az USA-val szemben, és átértékeli a jelenlegi, amerikai acél- és alumíniumtermékekre vonatkozó vámot.

 

A kereskedelmi háború látszólag véget ér, ám még nem vagyunk túl a tárgyalásokon. Brüsszel és Washington viszonya azután mérgesedett el, hogy Trump nem adott vámmentességet az Unióban gyártott acélra alumíniumra, mire az EU ugyanezen termékek Amerikából való exportjára vetett ki vámot. Trump ráadásul megfenyegette Európát, hogy vámot ró ki minden Unióban gyártott autóra is.

 

Ez utóbbi intézkedés egyik legnagyobb elszenvedője Szlovákia ellen. Közvetve több tízezer munkahely kerülne veszélybe. Lengyelországban 40 ezer állást, Magyarországon és Csehországban 25 ezer állást veszélyeztetne Trump európai autókkal elleni vámja.

 

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!