A most életbe lépett törvény kivételt tesz azokra az esetekre, amikor valaki egy „felismerhető célból” visel az arcát elfedő ruhadarabot, ilyen például a hideg időben viselt símaszk vagy a dán közlekedési szabályok által a motorbiciklizéshez előírt bukósisak.

 

Szerdán életbe lépett Dániában a „burkatörvényként” emlegetett, az arcot eltakaró ruhadarabok viseletét tiltó jogszabály, amely heves vitát váltott ki támogatói és ellenzői között. A Venstre liberális kormánypárt képviselője, Marcus Knuth „súlyosan elnyomó” jellegűnek tartja a konzervatív muszlim nők által viselt ruházatot. Sasha Andersen politikai aktivista szerint azonban a jogszabály diszkriminatív egy kisebbséggel szemben.

 

A törvény támogatói és az ellene tiltakozók is felvonulást terveznek. A rendőrség elmondta, hogy a tiltakozáson az arcukat teljesen eltakaró demonstrálókat nem büntetik, mert tettük szabad véleménynyilvánításnak minősül. Ugyanakkor büntetésben részesíthetők mindazok, akik a gyülekezésre tartva, már útközben elfedik az arcukat.

 

 hirdetes_810x300  

A jobbközép kormánykoalíció, amely az elmúlt években szigorította a menedékjoggal és bevándorlással kapcsolatos jogszabályokat, tavaly nyújtotta be a törvényjavaslatot, melyet a dán törvényhozók idén májusban fogadtak el. Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Bulgáriában már érvényben vannak hasonló törvények.

 

Az első alkalommal kiszabható bírság ezer korona (134 euró), de a többszöri szabálysértők akár 10 ezer koronás (1337 euró) pénzbírsággal vagy hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Továbbá, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerít az arca elfedésére, arra pénzbírságot, de akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!