A baloldali Szociáldemokrata párt kapta a legtöbb szavazatot, csaknem 30 százalékot a svédországi parlamenti választásokon. A második legnagyobb erő a Mérsékelteké közel 20 százalékkal.

 

Sokat javítottak az előző választásokhoz képest a bevándorlásellenes Svéd Demokraták, akik több mint 17 százalékot szereztek. A választások előtt az összes többi parlamenti párt azt mondta, hogy nem lépnek vele koalícióra.

 

Sem a jobboldali sem a baloldali koalíció nem érte el a többséget, ezért várhatóan ismét kisebbségi kormánya lesz Svédországnak.

 

 hirdetes_810x300  

Szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését. Kovács Istvánt, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója úgy fogalmazott, a bevándorlást elutasítók előretörése azért is meghatározó, mert bár rengeteg bevándorló érkezett a ’60-as évektől, „úgy nevelték a svéd társadalmat”, hogy erről nem szabad beszélni.

 

Az hozhatja a Svéd Demokraták megerősödését, hogy a kampányban a migráció vált a fő témáva – hangsúlyozta. Áttörésnek nevezte a párt eredményét, főleg azért, mert jelentős „médiaellenszélben” tevékenykedtek.

 

euronews/MTI

Nyitókép: euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!