Bár még nem ismert az összes államfőjelölt – sokan még nem vallottak színt, és az SNS illetve a Smer is várat még magára – megérkezett az új felmérés a biztos, potenciális és a teoretikus elnökjelöltek esélyeiről. Mit jelent ez?

 

Azt, hogy a lista tartalmaz olyan személyeket, akik már bejelentették államfő ambícióikat, illetve akiknek neve csak a miheztartás végett szerepel a felmérésben. Ilyen pl. Peter Pellegrini kormányfő (Smer), aki elutasította a lehetőséget a jelöltségre, illetve Andrej Danko házelnök (SNS), aki szintén kizárta, hogy indulna az elnöki palotáért induló versenyben. Kettejük eredménye fenntartásokkal azonban jelezheti a Smer és az SNS jelöltjeinek esélyeit.

 

Az AKO ügynökség felmérése szerint a legesélyesebb befutó jelenleg Robert Mistrík. Ha augusztus végén, szeptember elején tartanák az államfőválasztásokat , a szavazatok 12,1 százalékát szerezné meg. aA szakmája szerint vegyészmérnök Mistrík függetlenként indul, elsőként indította el a kampányát. A pártok közül a liberális SaS és a nemrég alakult SPOLU sorakozott be mögé. A szakértők szerint nem olyan ismert, mint Bugár vagy Harabin (mindkettő hivatalosan is bejelentette indulási szándékát), így nála nagyobb potenciál van a lehetőségre.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla (Most-Híd) a felmérésen a hatodik helyen végzett a maga 8,6 százalékával. Megelőzi őt Štefan Harabin (8,8 %), Andrej Danko (9,7 %), Eduard Chmelár (10,8 %), Peter Pellegrini (11,9 /), és a fentebb emljtett Mistrík.

 

František Mikloško 7,1 százalékot kapott az AKO-tól. A Progresívne Slovensko jelöltje, Zuzana Čaputová 6,9 százalékon áll. Marián Kotlebát mindössze 4,7 százalékra mérték, a lista végén pedig Igor Matovič (4,6 %), Milan Krajniak (4,4 %), Martin Daňo (2,7 %) is szerepel. A teljes lista alább tekinthető meg.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Info.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!