A V4 és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján a partnerek nem csak az információ hatékonyabb megosztásában egyeztek meg, hanem az Európai Bizottság döntései kapcsán is intenzívebb tárgyalásokat fognak folytatni – jelentette be Denisa Saková (Smer) szlovák belügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

 

Saková szerint a visegrádi belügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az Bizottság legutóbbi döntése a közös európai határvédelem bővítéséről két pozítív hatással is kecsegtet, mégpedig a Frontex lehetőségeinek kiszélesítésével illetve az ügynöksége harmadik országokkal történő együttműködésével.

 

Saková ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Frontex megerősítése csak „támogató, kiegészítő” jellegű lehet a schengeni határok védelmére vonatkozóan, és nem helyettesítheti az egyes tagállamok határvédelmet illető kötelezettség-teljesítését.

 

 hirdetes_810x300  

Pintér Sándor magyar belügyminiszter úgy gondolja, hogy e tekintetben is meg kell őrizni az egyes tagállamok szuverenitását. Szerinte a Frontexnek az egyes tagállamokban az adott ország előírásainak megfelelően kell fellépnie. Hozzátette, hogy a visegrádi belügyminiszterek egyetértettek abban is, hogy a migrációs hullámot a schengeni határoktól minél távolabb kell feltartóztatni.

 

A belügyminiszterek sajtótájékoztatójából az is kiderül, hogy egyelőre kérdés, a Frontex milyen feltételekkel avatkozhat be a schengeni határokon, kinek a nevében cselekedhet és ki dönt majd arról, hogy egyáltalán felléphet. Hasonlóképp kérdés, hogy milyen időtartamra kaphat hatásköröket a Frontex egy adott ország területén.

 

Teraz.sk

Nyitókép: thehungaryjournal.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!