Andrej Kiska államfő ma nem írta alá Andrej Danko (SNS) házelnök és pártelnök javaslatát a politikai pártokról és mozgalmakról. Az elnök átdolékozás és áttárgyalás céljából dobta vissza a törvénymódosító javaslatot.

 

Kiska azzal indokolta a lépést, hogy a törvény több ponton aránytalanul és indokolatlanul avatkozik be a szlovák állampolgárok pártalapítási, mozgalom alapítási és társulási jogába.

 

„A szlovák alkotmány egyértelműen fogalmaz. Ezeket a jogokat csak akkor lehet korlátozni, ha az állambiztonság szempontjából, a közbiztonság szavatolásához, bűncselekmény megelőzéséhez vagy más emberek szabadságjogainak védelme érdekében elkerülhetetlen. Más lehetőséget az alkotmány nem említ”

 

mondta az államfő. Hangsúlyozta, hogy a szabad politikai versengés a demokrácia alapja, bár elismerte, hogy a politikai pártok működésének egyes aspektusai megérdemelnék a közvitát.

 hirdetes_810x300  

 

„Egyetérthetünk vagy nem érthetünk egyet a politikai és mozgalmak jelenlegi működésével, azzal, hogy mennyi tagjuk, hogy egy emberre épülnek, vagy emberek csoportjára. De végeredményben a választókon áll, hogy azt a pártot választják, amely szerintük a leginkább képviseli az érdekeiket”

 

Danko szerint olyan pártok működnek Szlovákiában, amelyeknek nincs székhelye és nem átlátható a finanszírozásuk, és még tagságuk sincs. Bár állítja, hogy az általa benyújtott törvényjavaslat nem irányul senki ellen, korábban külön kiemelte Igor Matovičot és pártját (OľaNO), Miroslav Beblavýt (SPOLU) és Martin Dubéci (Progresívne Slovensko).

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!