Negyvenre emelkedett a brazil iszapkatasztrófa halálos áldozatainak száma. Közel 200 embert még mindig keresnek. Szinte semmi remény nincs arra, hogy az eltűntek közül bárki élve kerül elő.

 

Két nappal ezelőtt egy vasércbánya zagytározójának gátja szakadt át, és több millió köbméternyi iszap öntötte el a bánya területét és a közvetlen közelében lévő mezőgazdasági vidéket. A helyszínen a mentőegységek 4 méter mély iszapban kutatnak túlélők után.

 

A katasztrófa után közvetlenül több tucat helikopterrel több mint 170 embert sikerült kimenteni, közülük 23-an szorultak kórházi ápolásra.

 

 hirdetes_810x300  

A Brazília legnagyobb bányavállalata tulajdonában lévő zagytározó gátja 42 éves volt, és 86 méter magas. A vállalat azt állítja, hogy épp nemrég zajlottak a biztonsági felmérések, ami után a zagytározó felszámolása mellett döntöttek. A cég részvényárfolyama a szerencsétlenség hírére meredek zuhanásba kezdett, a brazil környezetvédelmi ügynökségtől pedig 66,5 millió dolláros bírságot kapott.

 

A még eltűntként kezelt 300 ember mind a bányavállalat alkalmazottja, többségük épp a céges menzán ebédelt, mikor bekövetkezett a katasztrófa. Ebbe az épületrészbe a mentőegységeknek még nem sikerült eljutniuk.

 

Ez az iszapkatasztrófa Brazília történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófája.

 

HNOnline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!