A választáson biztos részvételt ígérő budapesti választók 53 százaléka jelezte, hogy Tarlós Istvánra fog szavazni, s csak 40 százalékuk tervezi Karácsony támogatását, 7 százalékuk pedig az „ellenzék ellenzékére”, Puzsér Róbertre szavazna. Három héttel az önkormányzati választás előtt ezzel tovább nyílt a hivatalban lévő és kihívói közötti különbséget jelképező olló – derül ki a Nézőpont Intézet 1000 fős, a Magyar Nemzet részére készített, budapesti, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

 

A lassan egy hónapja intenzívebbé vált, s még három hétig tartó önkormányzati választási kampány inkább Tarlós Istvánnak látszik kedvezni a fővárosban, kihívói nem találják rajta a fogást. Míg Karácsony az ellenzéki pártok támogatóit próbálja megszólítani, de nem hajlandó észre venni a többi ellenzéki jelöltet, addig a folytatásra felhatalmazást kérő Tarlós István már egy ideje a városvezetési alkalmasságát állítja a középpontba. Nem véletlenül: az alkalmassági versenyben az újrázásra esélyes főpolgármester jelentősen vezet.

 

Arra a kérdésre, hogy az adott személy „alkalmas-e arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen”, a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt igennel Tarlós, 35 százaléka Karácsony és 10 százaléka Puzsér esetében. Az alkalmatlanság feltételezése pedig éppen ellentétes arányokat mutat: Tarlóst csak a választók 35, Karácsonyt 52 és Puzsért 81 százaléka tartja alkalmatlannak.

 

 hirdetes_810x300  

A legkevesebb örömre a kampányt láthatóan élvező Berki Krisztiánnak van: a választók 2 százaléka ugyan alkalmasnak tartja a főpolgármesterségre, 92 százaléka viszont nem. Az alkalmassági küzdelemben Tarlós előnye befagyott, a két héttel korábbi kutatás adataihoz képest hibahatáron belüli eltérések mutathatók csak ki.

 

 

Talán ez is hatással van arra, hogy a közelgő választáson egyre több budapesti gondolja, hogy Tarlós István fog győzni. Szeptember elején is már 60 százalékuk ezt mondta (köztük a baloldaliak 43 százaléka), a mostani kutatás szerint már a fővárosiak 64 százaléka gondolja ezt (s továbbra is a baloldaliak 43 százaléka), ami a hibahatárt meghaladó erősödésnek számít. A feltételezett győztes személye ugyan nem jelent automatikus győzelmet, de jelentősen kihat a kihívók mozgósítási lehetőségeire.

 

 

Az alkalmassági versenyben kialakult tartós előny és a győzelmi esélyek javuló tendenciája magyarázza azt, hogy Tarlós István a versenyben is vezet. Az összes budapesti 43, a biztosan résztvevők 53 százaléka ígérte támogatását, míg Karácsonyra és Puzsérra a budapestiek 29, illetve 6, a biztosan résztvevők 40, illetve 7 százaléka szavazna. Berki Krisztián egyedi kampányához illően furcsa eredménye, hogy ugyan a választópolgárok 1 százaléka ígérte, hogy rá szavazna, ők inaktívaknak tűnnek: a biztosan résztvevők között ezúttal az 1 százalékos eredményhez sem maradt elég támogatója.

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. szeptember 11. és szeptember 21. között készült Budapesten, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

 

Körkép.sk/NI sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.