Nyitókép: webnoviny.sk

 

Jövő évtől csökken az adó a kisvállalkozók számára. A jogi személyek és az egyéni vállalkozók az eddigi 21 százalék helyett 15 százalék nyereségadót fognak fizetni

 

Nem rendszerszintű intézkedés

 

A változás azonban csak azokat a vállalkozásokat érinti, melynek éves bevétele nem haladja meg a 100 ezer eurót. Az alacsonyabb adó 2021-ben, azaz a 2020-as bevételek utáni adóbevallásnál lesz majd érezhető.

 hirdetes_810x300  

 

Martin Jakubec, a LeitnerLeitner adótanácsadója szerint az intézkedés ugyan pozitív, de nem nevezhető rendszerszerűnek, és a gyakorlatban könnyen kicselezhető.

 

A javaslat jelenlegi formája kompromisszumos megoldás, eredetileg az SNS jött elő az adócsökkentés ötletéve. Ők azonban kezdetben még mindenkire egységesen javasolták a 21 százalék helyetti 15 százalékos adókulcsot. Miután azonban a Pénzügyminisztérium jelezte, hogy ez mintegy 800 millió eurós bevételkiesést jelentene az államnak, kompromisszumos megoldás született.

 

Jogi személyek esetén 41 millió euró, az egyéni vállalkozóknál 17 millió eurós adóbevétel-kieséssel kell számolnia az államnak.

 

Elemzések szerint az adócsökkentés 132 ezer kft-t és részvénytársaságot érint, de szakértők szerint a 100 ezer euró alatti forgalmat lebonyolító vállalatok számának jelentős emelkedésére kell számítani.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!