Nyitókép: theguardian.com

 

Ostromállapot alakult ki a washingtoni Capitoliumnál, miután Donald Trump leköszönő amerikai elnök hívei benyomultak az épületbe, miközben a képviselőház és a szenátus ülést tartott, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait.

 

Trump követői betörtek a Capitoliumba. Biden kinevezését meg kellett szakítani – Videók

 

Az ülést felfüggesztették, a képviselőket evakuálták az épületből. Néhányan közülük irodáikba szorultak a híradások szerint. A tüntetők elárasztották az épületet, és azt kiabálják: „Trumpot akarjuk!”

 hirdetes_810x300  

 

Paul Sancya/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Kép: Euronews

 

A Capitoliumba bejutott tüntetők egy csoportja. Kép: theguardian.com

 

Washingtonban helyi idő szerint este 6 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor életbe lépett a kijárási tilalom. Donald Trump szerint a történtek oka az, hogy megfosztották a hatalmas választási győzelmüktől a hazafiakat, akikkel már hosszú ideje rosszul bánnak. Ezzel Trump a saját szavazótáborára utalt. Az elnök kétszer is felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza, de azt is kérte tőlük, hogy soha ne felejtsék el ezt a napot.

 

Képgaléria:

 

Budovu Kapitolu vo Washingtone obsadili priaznivci Donalda Trumpa

Stredajšie (6. 1.) rokovanie Kongresu k potvrdeniu…

Közzétette: Správy RTVS – 2021. január 6., szerda

 

A washingtoni rendőrfönök szerint eddig 13 embert tartóztattak le a Capitoliumnál. Az elektori szavazatokat sikerült biztonságos helyre szállítani, mielőtt a tüntetők betörtek a Szenátus üléstermébe.

 

John Minchillo/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Kép: Euronews

 

Nem csak Washingtonban tüntettek: Donald Trump szimpatizánsai több amerikai állam törvényhozása előtt is összegyűltek, hogy a választás eredményének megváltoztatásáért tüntessenek. Denverben százak demonstráltak, Atlantában néhány tucat tüntető gyűlt össze.

 

Az összetűzések során eddig tisztázatlan körülmények között egy nőt mellkason lőttek a Capitolium épületében, ő időközben meghalt. Valamint több rendőr is megsérült. A rendőrség robbanószerkezetet talált a Republikánus párt székhelyén, melyet hatástalanított. Hasonló veszély miatt a demokraták központját is kiürítették.

 

J. Scott Applewhite/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Kép: Euronews

 

A történteket a világ több országa, köztük Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, vagy az EU is élesen elítélte.

 

Mitt Romney republikánus szenátor szerint felkelés történt, amit az elnök robbantott ki. A korábban az elnöki székért is induló politikus közleményében Trumpot önzőnek nevezte, és azt írta, hogy az elnök szándékosan félretájékoztatta híveit az elmúlt időszakban. Romney Donald Trump egyik legfontosabb párton belüli ellenzőjének számít.

 

Közép-európai idő szerint éjfél után George W. Bush is megszólalt a történtek kapcsán. A korábbi elnök, aki republikánus politikusként 8 évig vezette az Egyesült Államokat, émelyítőnek és szívfacsarónak nevezte az eseményeket. Bush szerint a választási eredmény megkérdőjelezése hasonló ahhoz, ahogy a banánköztársaságokban szokták kezelni a szavazások eredményét. Donald Trump nevét ugyan nem írta le közleményében, de arról írt, hogy vezető politikusok rendkívül felelőtlenül viselkedtek a választás óta.

 

Körkép.sk/Euronews/ČTK

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.