Nyitókép: Körkép.sk

 

Az Európai Parlament képviselői további lépéseket várnak a szlovák kormánytól a korrupció elleni harcban és az uniós mezőgazdasági források védelmében. Az elmúlt két évben az uniós csalás elleni hivatala, az OLAF több visszaélést is leleplezett a földalapú támogatásoknál Szlovákiában. EP-képviselők szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A szálak egészen a Kuciak-gyilkosságig érnek.

 

Szlovákiában a fiatal riporter, Jan Kuciak meggyilkolása után került reflektorfénybe az agrárpénzekkel való visszaélések ügye. Most EP-képviselők újabb vizsgálatokat követelnek Brüsszelben. Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF a riporter meggyilkolása óta kiemelten figyel az agrárpénzekre és megkezdte az ügyek felgöngyölítését.

 

“Az összes 2020-as közvetlen lezárt kifizetéses vizsgálatunk kapcsolódott a meggyilkolt újságíró, Jan Kuciak által feltárt ügyekhez”

 hirdetes_810x300  

 

– mondta az OLAF vizsgálati igazgatója, Margarete Hofmann.

 

Kép forrása: Körkép.sk

Az ügyről az Európai Parlamentben, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság ülésén hallgatták meg az OLAF, illetve a szlovák kormány beszámolóját. Az OLAF több szabálytalanságot is feltárt. Tavaly négy vizsgálatot zártak le az agrártámogatások ügyében, idén pedig további hármat a vidékfejlesztési támogatásokról. Az ügynökség aggódik a földalapú támogatások elosztása miatt.

 

“Nagyon kaotikus a földek nyilvántartása. Nagyon nehéz igazolni, ki a föld valódi tulajdonosa és ki jogosult a támogatás felvételére”

 

– mondta egy cseh EP-képviselő, Mikuláš Peksa.

 

A káoszt kihasználva többen jogosulatlanul vettek fel földalapú támogatásokat. Szlovákiában hosszú politikai válság után áprilisban lépett hivatalba az új kormány, melynek egyik célkitűzése a korrupció elleni harc. A pozsonyi mezőgazdasági miniszter videókapcsolattal jelentkezett be a brüsszeli maghallgatáson. Azt mondta, szigorítanak a kifizetési szabályokon és megvédik az uniós forrásokat.

 

“Mióta hivatalba léptem, minden problémás kifizetést leállítottunk”

 

– mondta a szlovák agrárminiszter.

 

„Nem tudok róla, hogy a hivatali időm alatt jogosulatlanul vettek volna fel támogatást. Leállítjuk az ilyen támogatásokat, egy új ellenőrzési és kockázatelemzési rendszert vezettünk be”

 

– mondta Samuel Vlčan.

 

Kép forrása: Körkép.sk

 

Egy kormánypárti EP-képviselő szerint az előző szocialista kormány idején történtek ezek a visszaélések. Szerinte a pénzek kifizetését végző kormányügynökségnél volt a legtöbb szabálytalanság. Szerinte az eddig felderített ügyek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A problémák miatt megvizsgált ügyek több, mint felénél bebizonyosodott, hogy csalásról van szó – mondta az Euronewsnak Michal Wiezik.

 

“A csalások mennyisége hatalmas lehet. De ezt senki nem tudja biztosan, amíg alaposan ki nem vizsgálják ezeket. Ezért nagyon kíváncsian várom, lesznek-e további vizsgálatok annak érdekében, hogy a csalások valódi mennyisége kiderüljön”

 

– mondta Michal Wiezik.

 

A néppárti politikus szerint a szálak a Fico-kormány idejére nyúlnak vissza.

 

“Az előző kormány 12 éven át nagyon sok csalásos ügyben volt érintett és közük lehetett a Kuciak-gyilkossághoz is. Ilyen volt a politika általános légköre. Ezért ahhoz, hogy megtudjuk a valóságot, nyomozni kell, fel kell deríteni az ügyeket. És félek attól, hogy mire fogunk bukkanni a végén”

 

– mondta Michal Wiezik EP-képviselő.

 

Szlovákia tavaly 66 millió eurós pénzügyi bírságot kapott a bizottságtól a visszaélések miatt. Erről az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatóságának igazgatóhelyettesem Michael Scannell beszélt az Európai Parlamentben.

 

„Nem okoz nekünk túlzott örömöt az ilyen kiigazítások elrendelése, de ezek a körülmények miatt indokoltak voltak”

 

– mondta Michael Scannell.

 

Ezek a kiigazító intézkedések változatosak lehetnek. A bizottság elrendelheti a források visszafizetését, de átcsoportosításokra és a projektek újratervezésére is lehetőség van úgy, hogy ne kelljen visszaadni a támogatást.

 

A cseh kalózpárti képviselő, Mikuláš Peksa az ülés után azt mondta, konkrét lépésekre van szükség a szlovák kormány részéről az ígéretek után.

 

“Ebben az ügyben sok mindet hallottunk a korrupció elleni harcról, de ezek közül csak néhányat ültettek át a gyakorlatba. Vagyis én még nem sietném el az ügyet, megvárnám, hogy minden úgy működjön, ahogy kellene”

 

– mondta Mikuláš Peksa.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.