Nyitókép: Euronews

 

Az ukrán miniszterelnök sürgette a NATO-t, hogy küldjön hadihajókat a Fekete-tengerre és fokozza a felderítő repüléseket Oroszország határai mentén. Kijev ugyanis fenyegetve érzi magát az orosz csapatok nagyarányú mozgósítása miatt, és az amerikai hírszerzés is egy lehetséges orosz invázióra figyelmeztetett.

 

Denisz Smihál a Politico című lapnak azt mondta: „A NATO-szövetség hadihajóinak állandó jelenléte a Fekete-tengeren nagyon erős jelzés lenne” Moszkva felé.

 

Ugyanígy nagyon erős jelzés lenne a hírszerző és felderítő repülések számának növekedése az orosz határon, különösen a Fekete- és a Balti-tengeren

 

– mondta az ukrán kormányfő az amerikai lapnak. Felhívása nem sokkal azután jelent meg, hogy csütörtökön a lengyel államfő is a transzatlanti védelmi szövetség segítségét várta, a keleti határain kialakult helyzet miatt. Andrzej Duda azt kérte, hogy „Oroszország agresszív magatartása” miatt több NATO-gép járőrözzön a szövetség keleti határán, és több katonát küldjenek a térségbe.

 

Miután Oroszország 2014-ben megszállta és annektálta a Krímet, a NATO többnemzetiségű (amerikai, német, brit és kanadai) harckészültségű csapatokat állomásoztat Lengyelországban és a három balti államban – emlékeztet a Politico.

 

Fenyegető csapatösszevonás

 

Smihál elmondta, Ukrajna egyetértett az amerikai hírszerzés értékelésével, amely szerint jelentősen megnőtt az orosz erők száma a határon, éspedig nemcsak az oroszok által támogatott szeparatisták által nagyrészt megszállt Donyecki régió határán, hanem a Krímben és Belaruszban is. Az orosz csapatok összlétszáma eszerint már közel 100 ezer katona.

 

Ukrán tisztviselők szerint több ezer orosz katona maradt Belaruszban az ősz elején tartott közös hadgyakorlatok után, sőt, Moszkva új katonai hírszerző egységeket is telepített a belarusz-ukrán határ mentén. A Kreml „hisztériának” minősítette az ukrán invázióval kapcsolatos aggodalmakat.

 

Egyes elemzők szerint Putyin orosz elnök az ukrán terület jelentős részét el akarja foglalni, részben azért, hogy szárazföldi hidat hozzon létre Oroszország és a Krím között. Amerikai tisztviselők tájékoztatták a NATO-szövetségeseket egy lehetséges orosz invázió veszélyéről, ám ukrán vezetők, köztük Smihál, azt mondták, szerintük a Kreml leginkább az EU- és NATO-országok destabilizálására összpontosít.

 

 

A CNN a héten arról írt riportjában, hogy az orosz fenyegetés miatt Ukrajna azt tervez, felfejleszti hadiflottáját és kikötőit.

 

Moszkva puccsot szervez?

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével. Szerinte titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december elsejére vagy másodikára készítik elő az államcsínyt ellene.

 

Ahmetov határozottan tagadta, hogy bármilyen köze lenne egy Zelenszkij elleni államcsíny-kísérlethez. Az üzletember azt mondta, az államfő hazugságokat terjeszt, és ez őt mélyen felháborította.

 

Az elnök szerint az Ukrajna határainál nagy létszámú csapatokat állomásoztató Oroszország és az általa támogatott kelet-ukrajnai szakadárok bármelyik napon eszkalálhatják a helyzetet. Ezzel egy időben egyes ukrán sajtóorgánumokban félelemkeltés zajlik – idézte őt az MTI: azzal riogatják a lakosságot, hogy bármikor egész Ukrajnára kiterjedő háború törhet ki. Emlékeztetett arra, hogy országa már nyolc éve háborúban áll. Szavai szerint több ország is jelezte, hogy kész támogatni Ukrajnát, ha nagyszabású támadás érné Oroszország részéről.

 

Biden elnök a hét elején mérlegelte annak lehetőségét, hogy katonai tanácsadókat és új felszerelést, köztük fegyvereket küldjön Ukrajnába. A csomag tartalmazhatna Javelin páncéltörő rakétákat, páncéltörő rakétákat és aknavetőket.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.