Nyitókép: Facebook/Eduard Heger

 

Eduard Heger miniszterelnök el tudja képzelni Szlovákia teljes függetlenedését az orosz energiaellátástól. Ezt csütörtökön mondta, miután megérkezett az uniós vezetők csúcstalálkozójára a franciaországi Versaillesbe.

 

„Az energiaárak már most is rendkívül magasak és épp azért ilyen magasak, amit Vlagyimir Putyin csinál. Ezért kell őt megállítanunk, hiszen a háborúnak van a legmagasabb ára.”

 

– mondta Heger.

 

Emlékeztetett arra, hogy a szlovák delegáció konkrét javaslatokkal készült a versailles-i csúcsra. Szlovákia javasolni fogja egy Újjáépítési Alap létrehozását a háború utáni Ukrajna talpra állítására, valamint támogatni fogja az ország integrációs folyamatait, beleértve a szükséges jogszabályi reformokat.

 hirdetes_810x300  

 

Ezzel összefüggésben a szlovák kormány javasolni fogja Ukrajna uniós csatlakozására vonatkozó akcióterv kidolgozását is, amelynek célja, hogy Ukrajna jogszabályai és intézményei öt éven belül készen álljanak az EU-s csatlakozásra.

 

Eduard Heger szerint Ukrajnának hozzáférést kell biztosítani az összes európai ügynökséghez és programhoz, az ukrán elnököt pedig rendszeresen vendégként kell meghívni az Európai Tanács üléseire. Az Európai Néppárt (EPP) csütörtöki csúcstalálkozóján résztvevő Heger azt is megjegyezte, hogy az EPP vezetőinek többsége ugyanúgy viszonyul az ukrán válsághoz, mint Szlovákia.

 

Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.