Nyitókép: Vyacheslav Madiyevskyy/Reuters (illusztáció!)

 

  • A NATO becslése szerint 7 ezer és 15 ezer közé tehető a négy hete zajló ukrajnai háborúban meghalt orosz katonák száma – számolt be róla a The Guardian.  Összehasonlításképpen: A Szovjetunió tíz év alatt mintegy 15 ezer katonát vesztett Afganisztánban.  A NATO egyik magas rangú, névtelenséget kérő katonai tisztviselője elmondta, hogy a szövetség becslése az ukrán hatóságoktól származó információkon, az Oroszország által – szándékosan vagy sem – nyilvánosságra hozott adatokon és a nyílt forrásokból gyűjtött hírszerzési információn alapul.

 

  • Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket és mintegy 25 millió fontos (30 millió euró) pénzügyi támogatást küld Ukrajnának – közölte Boris Johnson brit miniszterelnök. További 4,1 millió font a BBC-nek megy, hogy hatékonyabban küzdjön az orosz „dezinformációk” ellen.

 

  • Az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 30 kilométerre húzódott vissza Kijevtől keletre, és több ukrajnai fronton is megkezdte a védelmi állások kialakítását – közölte szerdán a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője.

 

  • Elhunyt Okszana Baulina az Insider újságírója, amikor a kijevi Podilszkij kerület romjait filmezte. A rakétatűzben meghalt egy másik civil is, Baulina két kísérője pedig megsebesült és kórházban ápolják őket.

 

  • Drámai mértékben csökken az orosz csapatok harci morálja az ukrán főváros északkeleti körzetében, miután komolyan akadozik az alakulatok ellátása – áll a brit titkosszolgálat jelentésében. Az ukrán csapatok Kijev körül több kisebb sikert is elértek.

 

 hirdetes_810x300  
  • Több tűzfészket is eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég – közölte szerda este a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).  Rafael Grossi, a NAÜ vezetője elmondta, hogy négy tüzet eloltottak.  Az ukrán parlament a hét elején közölte, hogy a két négyzetkilométeres területen hét helyen is ég a tűz, és ezeket valószínűleg orosz tüzérségi belövések vagy gyújtogatás okozta.

 

Hirado/Krone/Teraz/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.