Nyitókép: RTVS live, reprofoto

 

Az ellenzék két képviselője mellett az elmúlt napok egymással vitában álló kormánypártok képviseletében Milan Vetrák (OĽaNO) és Anna Zemanová (SaS) kapott meghívást az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorába.

 

Vetrák a beszélgetés elején elmondta, mire is lesznek jogosultak a családok, illetve dolgozó szülők:

 

Családi pótlék:

 

 hirdetes_810x300  

Minden gyerekre júliustól 30 euró, januártól 40 euró havonta

 

Adóbónusz:

 

Januártól minden 15 év alatti gyerekre a dolgozó, minimálbértől többet kereső személy havi 100, minden 15 éves kor feletti gyerekre havi 50 eurót kap

 

Iskolai kurzusokra januártól havi 60 euró jár

 

Vetrák hangsúlyozta, hogy Szlovákia nem Svájc, vagy Németország esetleg Ausztria.

 

„Nálunk a nyugati statisztikák, életszínvonal alapján az emberek 90 százaléka szegénynek tekintendő. Ilyen körülmények között célirányos döntést lehetetlen hozni ” – reagált arra a kritikára, hogy miért kapnak olyanok is plusz pénzt, akiknek erre kevésbé van szükségük.

 

Zemanová (SaS) a koalícióban problémát okozó pedagógusbérek emeléséről, melyet az SaS eddig blokkolt, azt mondta, hogy az 500 euróval kapcsolatban az a gond, hogy nem számítódik be az alapfizetésbe, mivel egyszeri juttatás.

 

Majd meglepetésre hozzátette, hogy nyugodtan lehetne nagyobb támogatás másoknak is, mivel az államnak a tervezethez képest magasabb adóbevétele van. Zemanová 2 milliárd euróról beszélt, Matovič korábban havi 100 millió euróról szólt, ami jóval kevesebb.

 

Vetrák szerint a rendszerszintű, a következő két évre is érvényes fizetésemeléshez adóemelésre lenne szükség pl. a Slovnaft, vagy az állami nomopóliumok, oligopolok számára.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!