Nyitókép: reprofoto (idnes.cz)

 

Csehországban szombaton helyhatósági választásokat tartottak. Prágában a SPOLU nevű kormánykoalíció jelöltje győzött az ANO jelöltje előtt. Brünnben, az ország második legnagyobb városában szintén a koalíciós ODS, TOP 09 győzött. Osztravát ellenben Andrej Babiš pártjának, az ANO-nak a jelöltje szerezte meg. A nagyvárosok többségében országos szinten az ANO tudott győzni.

 

Az ANO 13 kerületi szintű városból 8-ban tudott nyerni, 5-öt a kormánykoalíció pártjai szereztek meg.

 

A helyhatósági választásokon a részvételi arány 46,1 százalékos volt, ami az eddigi negyedik legalacsonyabb mutató. Legkevesebben 8 éve (44,4 százalék) mentek el, a legtöbben 1994-ben (62,3 százalék) mentek el szavazni.

 

Az önkormányzati képviselői helyek tekintetében a következő eredmény született. Kép: idnes.cz

 

A Szenátus egyharmadának összetételéről szóló szavazatok összesítése szerint a második fordulóban az ANO önállóan 18 helyet szerzett, további ketten pedig koalícióban a ČSSD-vel jutottak be. A kormánykoalícó pártájainak különböző variációban indult jelöltjei közül 24-en vették sikeresen az első kört. A Szenátusba – tehát a cseh felsőházba – a második fordulót október 1-jén rendezik.

 

A 6400 csehországi település 62 500 önkormányzati képviselői mandátumából mintegy 44 ezret szereztek meg a sokszínű helyi koalíciók és független jelöltek.

 

A parlamenti politikai pártok közül már szintén hagyományosan a kereszténydemokrata KDU-CSL volt a legsikeresebb, amely önállóan 2716 mandátumot szerzett. A második helyen a Polgármesterek és Függetlenek – Független Jelöltek (STAN-NK) koalíció végzett 1886 mandátummal. A szintén kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) 1600, az ellenzéki ANO pedig 1564 mandátumhoz jutott. A 2018-as önkormányzati választásokhoz viszonyítva a STAN, valamint a képviselőház kívüli szociáldemokraták és a kommunisták jelentős mandátumveszteséget könyvelhettek el. Megerősödött viszont az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom. (MTI)

 

SITA/ČTK/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!