Nyitókép: SITA/AP

 

Az ENSZ klímacsúcsán (COP27) vasárnap az országok elfogadták a klímaegyezményt, amely gyors kibocsátáscsökkentést ír elő a globális felmelegedés lassítása érdekében.

 

Samih Shukri egyiptomi külügyminiszter, a COP27 elnöke a maratoni tárgyalások után elmondta, a megállapodás elfogadásával véget ért a konferencia.

 

António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a COP27-tárgyalások kudarcot vallottak a szén-dioxid-kibocsátás sürgős „drasztikus” csökkentésének elősegítésében, amely a globális felmelegedés leküzdéséhez szükséges.

 hirdetes_810x300  

 

„Bolygónk továbbra is készenlétben van. Most drasztikusan csökkentenünk kell a kibocsátást, és ez egy olyan probléma, amellyel ez a COP nem foglalkozott”

 

– mondta az ENSZ vezetője az egyiptomi Sharm el-Sheikhben tartott COP27 csúcstalálkozó után.

 

FILE – Mitzi Jonelle Tan, center, of the Philippines, participates in a demonstration at the COP27 U.N. Climate Summit, Nov. 18, 2022, in Sharm el-Sheikh, Egypt. (AP Photo/Peter Dejong, File)

 

Még Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki a COP27 EU-delegációját vezette, nem rejtette véka alá csalódottságát amiatt, hogy a klímaegyezmény nem elég merész a kibocsátások csökkentése terén.

 

„Ami előttünk áll, az nem elég előrelépés az emberek és a bolygó számára. Nem hoz elegendő erőfeszítést a főbb kibocsátók részéről, nem gyorsítja fel a kibocsátás csökkentését”

 

– mondta.

 

Vasárnap az országok egy külön alap létrehozását is jóváhagyták a klímaváltozás következményei által leginkább érintett, kiszolgáltatott országok számára.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.