Nyitókép: SITA/AP

 

Az Egyesült Államok pénteken reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyzésére, aki nyilvánosan és a Kreml hivatalos retorikájával ellentétben „háborúnak” nevezte az ukrajnai offenzívát. Washington erre reagálva felszólította az orosz elnököt, hogy ismerje el a valóságot, és vonja ki hadseregét Ukrajnából.

 

Putyin egy csütörtöki sajtótájékoztatón ejtette ki a „háború” szót, amikor megjegyezte, hogy reméli, hogy a háború a lehető leghamarabb véget ér. E szó használata az ukrajnai háborúval kapcsolatban azonban Oroszországban büntetendő. Az orosz hadsereg Ukrajna területének megszállását, valamint a hadműveleteket Oroszországban csak a „különleges katonai művelet” kifejezéssel lehet említeni.

 

Ezzel összefüggésben Nyikita Juferev orosz önkormányzati képviselő azt kéri a Legfőbb Ügyészségtől és a Belügyminisztériumtól, hogy indítsanak büntetőeljárást Putyin ellen az orosz hadseregről szóló dezinformáció terjesztésének gyanúja miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy bármilyen terminológiát is használ Putyin az ukrajnai offenzívával kapcsolatban, „Oroszország agressziója egy szuverén szomszédos ország ellen halált, pusztulást és kitelepítést eredményezett”.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!