Nyitókép: comradekiev.com

 

Összesen 19 millió, a szovjet időkből származó könyvet távolítottak el az ukrán könyvtárakból, ebből 11 millió példány orosz nyelvű. A könyvpusztítás célja, hogy Ukrajna összehangolt erőfeszítéseket tegyen a szovjet múlttól való elszakadás és Oroszország befolyásának országos mérséklése érdekében.

 

Jevhenyija Kravcsuk ukrán parlamenti képviselő kifejtette, hogy a könyveket azért vonták vissza, mert szerzőik „az Ukrajna elleni fegyveres agressziót támogatták”. A politikus megjegyezte, hogy az orosz nyelvű példányok a teljes ukrajnai könyvállomány mintegy 44 százalékát teszik ki, a fennmaradó rész ukrán vagy valamelyik uniós nyelvű.

 

Noha az ukrán továbbra is az egyetlen hivatalos nyelv az országban, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet 2019-es felmérése kimutatta, hogy az ukrán állampolgárok körülbelül 30 százaléka többnyire vagy kizárólag oroszul beszél. Mindössze egy hónappal a február 24-i orosz támadás után azonban a megkérdezettek már 76 százaléka válaszolta azt, hogy az ukrán az anyanyelve.

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.