Nyitókép: TA 3 live, reprofoto

 

Nincs semmilyen mozgósítás. Fico terjeszti az álhírt.

 

Nincs semmilyen mozgósítás az országban, és katonai behívókat sem postázunk – jelentette ki Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter a TA3 Politikában című vitaműsorában.

 

 hirdetes_810x300  

A politikus már a főügyészhez fordult, hogy vizsgálja meg, nem sért-e törvényt minden ilyen hamis állítás, összeesküvés-elmélet. Naď szerint az első számú terjesztője ennek a képtelenségnek az a Robert Fico, akinek kormányfősége idején Szlovákia 10 terroristát fogadott be Guantanamóról, majd mindezt letagadta.

 

Az Ukrajnának átadott S-300-as rendszerrel és a terítéken levő MiG-29-esek átadásával kapcsolatban Naď szerint Fico csak azért kelti a hangulatot, mert azon nem tud nyerészkedni oligarchájával, Výbohhal.

 

„Nem titkoljuk, hogy készek vagyunk a szlovák MiG-eket átadni Ukrajnának, ha igényt jelentenek be rá és meg tudunk egyezni a pénzügyi feltételekről. Nyilvános ígéretet tettem arra, hogy ha érkezik ilyen kérés, először a parlamentben tárgyaljuk át, anélkül nem adunk oda Ukrajnának semmit”

 

– ígérte a védelmi miniszter.

 

Naď a műsorban azt is elmondta, hogy az S-300-as légvédelmi rendszer könyvelési ára 67 millió euró volt, melynek 60 százalékát kifizette az EU. Ezenfelül 200 millió euró értékben kaptak egy pénzügyi alapot az USA-tól, amelyért modern fegyvereket vásárolhatnak. Emellett egy időre a Patriot-rendszer is védte Szlovákiát.

 

Ami a MiG-29-es  vadászgépeket illeti, a tárcavezető szerint értékük 300 millió euró, melynek 50-60 százalékát az EU Békealapja szintén kifizetheti, plusz hasonló csomagra számít Amerikától, mint az S-300-as esetében is volt, amiből pótolhatnák a technikát.

 

„Nekünk már pilótáink sincsenek. Nincs ember, aki ezeken a gépeken repülni tudna“

 

– árulta el Naď.

 

A kérdésre, hogy miért Szlovákia legyen az első, aki vadászgépeket adna Ukrajnának, a politikus úgy reagált, ki mondta, hogy Szlovákia az első?

 

„Több más ország mér rég odaadta Ukrajnának saját gépeit vagy egészben, vagy szétszerelt formában.”

 

Az első négy darab F-16-os amerikai vadászgép jövő év első negyedévében érkezhet Szlovákiába. Addig Lengyelország, Csehország, nyártól pedig Magyarország fogja védeni a szlovák légteret, így Naď szerint minden oldalról védve leszünk.

 

Akkor lépünk be a háborúba, ha saját katonákat küldünk Ukrajnába

 

„Ukrajnát megtámadta Oroszország, Kijev pedig az ENSZ Alapokmánya alapján kér segítséget, kiselejtezett fegyvereket más országoktól, amire joga van. A világ több mint 60 országa támogatja különböző formában Ukrajnát. Saját érdekünk, hogy Ukrajna kitartson. Ellenkező esetben Ungváro és Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) környékén jelenhetnek meg az orosz tankok. Ezt akarjuk?”

 

– zárta Jaroslav Naď.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.