Nyitókép: Iranian State News via thedrive.com

 

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 10 napban nem érkezett jelentés arról, hogy az orosz fél kamikaze dróntámadásokat hajtott volna végre Ukrajnában, ami arra utalhat, hogy az orosz erők „kimerítették jelenlegi készleteiket”. Egy tweetben azt írták, hogy 2023. február 15-e óta nem érkezett jelentés arról, hogy iráni öngyilkos drónokat használtak volna Ukrajnában.

 

A minisztérium szerint Oroszország valószínűleg utánpótlásra vár, annak ellenére, hogy ezek a könnyű, pilóta nélküli gépek nem szerepeltek jól a kiszemelt célpontjaik megsemmisítésében. A britek ugyanakkor elismerik, hogy Moszkva valószínűleg hasznos csaliként tekint az iráni drónokra, amelyek tömeges bevetésével leterhelik az ukrán légvédelem kapacitását, így védve az értékesebb cirkálórakétákat az egyes támadási hullámok során.

 

A hónap elején a The Guardian újság arról számolt be, hogy Irán legalább 18 darab fejlett, nagy hatótávolságú harci drónt csempészett Oroszországba. A hír azután érkezett, hogy egy orosz delegáció novemberben Teheránba látogatott, ahol az iráni dróntechnológiák teljes skáláját megszemlélték.

 hirdetes_810x300  

 

A 10 fős orosz delegáció a Qods Mohajer-6 drón beszerzése mellett döntött, amely körülbelül 200 kilométerre képes repülni és négy rakéta szállítására alkalmas. Habár Oroszország eddig nagy számban használta az ismertebb Shahed 131 és 136 típusú drónokat, amelyek az úgynevezett öngyilkos kategóriába tartoznak, az új, magasabban repülő drónokat már úgy tervezték, hogy bombák ledobása után sértetlenül visszatérhessenek a bázisukra.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.