Nyitókép: HHH, Szlovákia

 

Az egyes részek oktató és bemutató jellegű videókból és néprajzi tanulmányokból tevődnek össze. A videófilmeken az archív filmes gyűjtések alapján értelmezett és rekonstruált táncok, illetve azok jellemzői kerülnek bemutatásra. Rövid tanulmányok segítik a további tájékozódást, amelyek egy-egy etnográfiai tájegység táj-történeti és néprajzi jellemzőit, tánchagyományait és hagyományos zenei kultúráját mutatják be, valamint hasznos útmutatást nyújtanak a régió népviseletének színpadi alkalmazása terén.

 

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2021-ben indította el a szlovákiai magyar tájegységeket bemutató oktatóvideó-sorozatát a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok, csoportvezetők és táncosok számára. Ipoly mentén kívül már Csallóköz tánchagyományaival is megismerkedhetnek a néptánckedvelők a már említett online kiadvány segítségével.

 

Az alkotók célja, hogy az elkészített oktatói segédanyag, zene- és viselethasználati útmutatók segítségével könnyebbé váljon a szlovákiai magyarság hagyományos tánckultúrájának oktatása mind a gyermekek, mind a felnőttek részére.

 hirdetes_810x300  

 

Farkas József felelős kiadó, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vezetője, szeretné, ha 2023-ban nyilvánosságra kerülne a következő tájegység, a Bodrogköz táncait bemutató anyag is.

 

HHH, sajtóhír/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!