Nyitókép: Shutterstock

 

Az orosz Gazprombank pénzintézet több indiai bankkal bővítette együttműködését, elősegítve ezzel a két ország közötti nemzeti valuták kereskedelmének növekedését, mondta Jelena Borisenková, a Gazprombank igazgatótanácsának alelnöke a Reutersnek.

 

Oroszország idén az indiai piac legnagyobb kőolaj-beszállítója lett. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tavaly szankciókat vezetett be a Gazprombankkal szemben, megtorlásul az orosz csapatok ukrajnai inváziója miatt, az Európai Unió azonban nem tett ilyen lépést

 

 hirdetes_810x300  

Tavaly tavasz óta meredeken növekszik a kereskedelem India és Oroszország között, éppen a nyugati országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra válaszul. Ennek eredményeként az orosz nyersanyagok, például a kőolaj, a kőolajtermékek és a földgáz exportjának kereskedelmi útvonalai is megváltoztak. A világ egy része nem csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz, ezért Oroszország a Kínával, Indiával vagy Latin-Amerikával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok erősítésére helyezi a hangsúlyt.

 

A Gazprombank a harmadik legnagyobb bank Oroszországban tőkeerejét tekintve, és kulcsfontosságú közvetítő az orosz energiaexport rendezését illetően. Míg Nagy-Britannia és az Egyesült Államok tavaly szankciókat vezetett be a Gazprombankkal szemben, az Európai Unió ezt a bankot nem vette fel a szankciós listájára. A Moszkva elleni politikai és gazdasági szankciók sorozata ellenére az Unió továbbra is importál orosz gázt Közép-Európába a gázvezeték-hálózaton keresztül.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!