Nyitókép: SITA

 

Meghiúsulhat Ukrajna azon reménye, hogy nyáron konkrét időpontra szóló ígéretet kap az Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozást illetően. A NATO-tagállamok, például az Egyesült Államok és Németország, zárt ajtók mögött egyértelművé teszik, hogy egyelőre nem akarnak olyan ígéreteket tenni, amelyek túlmutatnak a 2008-as bukaresti csúcstalálkozó homályos kijelentésén – írta a DPA. A katonai védelmi szövetség országainak állam- és kormányfői akkor megegyeztek abban, hogy Ukrajna és Grúzia csatlakozhat a NATO-hoz, de erre vonatkozó konkrét menetrendet nem szabtak.

 

Kijev ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Ukrajna „nem probléma, hanem előny” a szövetség számára.

 

 hirdetes_810x300  

„Dmitro Kuleba külügyminiszter egyértelműen összefoglalta Ukrajna várakozásait: a vilniusi csúcson Ukrajna olyan elkötelezettséget vár szövetségeseitől, amely meghatározza útját a NATO-hoz”

 

– írta Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban szintén felszólította a NATO-t, hogy a következő csúcstalálkozón egyengesse el az utat országa csatlakozása előtt. Ukrajnában, Európában és a NATO-ban a legtöbb ember nem értené, ha Ukrajna nem kapna „megérdemelt meghívást” a júliusi vilniusi találkozóra – mondta Zelenszkij Jens Stoltenberg főtitkár kijevi látogatása után. Ezt azzal indokolta, hogy senki más nem járul hozzá jobban az euroatlanti biztonsághoz, mint az ukrán katonák.

 

Zelenszkij elsősorban a közép-kelet-európai országoktól kap támogatást, például Litvániától, ahol a csúcstalálkozót tartják. Jelenleg azonban nagyon valószínűtlen, hogy sikerül meggyőzniük a NATO-partnereket, például az Egyesült Államokat, hogy megváltoztassák a hozzáállásukat. Diplomáciai forrásokból származó információk szerint Ukrajna NATO-csatlakozásának egyértelmű perspektívájának ellenzői azzal magyarázzák álláspontjukat, hogy egy ilyen cél jelenleg nem reális. Arra a veszélyre is figyelmeztetnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök érvet kaphat arra, hogy még agresszívebben lépjen fel a háborúban.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Stoltenberg kijevi látogatása alkalmából ismét arra figyelmeztetett, hogy Oroszország fenyegetésnek tartja Ukrajna esetleges NATO-tagságát. A Szövetségbe való tagfelvétele „komoly, jelentős veszélyt jelentene hazánk biztonságára nézve”.

 

Annak érdekében, hogy a NATO befogadhassa Ukrajnát a vilniusi csúcson, a diplomaták most egy Stoltenberg által már bejelentett támogatási csomagon dolgoznak. Arról is szó esik, hogy a szövetség a NATO-Ukrajna Tanács formájában még szorosabb együttműködést ajánlana fel Kijevnek a tárgyalásokról. Ez megerősítheti a NATO és Ukrajna közötti „partnerség érzését”, és valódi változást hozhat – mondta egy magas rangú diplomata a DPA német hírügynökség szerint.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!