Nyitókép: SITA

 

Különös módszerrel lehet kezelhető a diabétesz, tudósok ugyanis sejtek átalakításával érhetik el, hogy az emberi szervezet újra képes legyen inzulint termelni.

 

Komoly áttörést érhettek el a tudósok: akár az 1-es típusú cukorbetegség is kezelhető lehet egy új módszerrel, számol be róla a HVG. A szakemberek ugyanis az emberi gyomor sejtjeit alakították át olyan szövetekké, amelyek képesek inzulint kibocsátani, ha a vércukorszint emelkedni kezd.

 

A Weill Cornell Medicine kutatói által vezetett kísérletből ugyanis kiderült, hogy a gyomor úgynevezett GINS-sejtjeinek (gastric insulin-secreting cells) átültetése egerek esetében visszafordította a diabéteszt.

 hirdetes_810x300  

 

Mint a Science Alert kifejti, a hasnyálmirigy bétasejtjeinek alapesetben az a feladatuk, hogy inzulint szabadítanak fel, válaszul a növekvő vércukorszintre. A diabétesztől szenvedő betegeknél ezek a szövetek megsérülnek vagy elhalnak – ez pedig azt eredményezi, hogy nehezebben jut a glükóz a sejtjeikbe.

 

És ugyan a GINS-sejtek nem bétasejtek, de a működésüket tudják utánozni. A belekben ugyanis rengeteg őssejt van, melyek rengeteg más sejttípussá tudnak átalakulni, és a szaporodásuk is igen gyors. A kutatók reményei szerint a cukorbetegek bél-őssejtjeit lehet majd GINS-sejtekké alakítani, így csökkentve a kilökődés kockázatát is.

 

Mint a kutatók kiemelik, a sejtek átalakítása nem is különösen bonyolult folyamat – mindössze néhány napra van szükség hozzá, és az átültetést követően hónapokig kitarthatnak – derül ki a Nature Cell Biology folyóiratban közzétett tanulmányból.

 

Bár ez a megközelítés még igencsak kezdetleges, de ha sikerülne, a szervezet ismét természetes módon tudná szabályozni az inzulinszintjét. Az út azonban még hosszú lehet: a kutatók is kiemelik, hogy az emberi és az egértől származó gyomorszövetek számos ponton mutatnak különbségeket, és ezekkel a jövőbeni vizsgálatok során foglalkozni kell. Emellett a GINS-sejteket is ellenállóbbá kell még tenni az immunrendszer támadásaival szemben.

 

HVG

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.