Nyitókép: SITA

 

Az idei második negyedévben V4-es szinten a szlovák gazdaság teljesített a legjobban. Hosszú távon nézve a szlovák GDP növekedése a legstabilabb az egész EU-ban, dinamikája szinte konstans, jelentette a pénzügyminisztérium szakintézménye, a Pénzpolitikai Intézet (IFP) a gazdaság alakulásának legújabb mutatóiról.

 

A szlovák gazdaság 2023 áprilisa és júniusa között az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal növekedett, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,3 százalékkal. Éves szinten ez volt a legmagasabb szám az egész V4-ben.

 

„A szlovák gazdaság növekedése hosszú távon is a legstabilabb. Az elmúlt 10 évben a járványt leszámítva ráadásul a legbiztosabbnak nevezhető az egész EU-ban. Egy kicsi, nyitott gazdasághoz képest ez egyáltalán nem tipikus. A GDP növekedési rátája szinte konstans, miközben EU-s szinten az elmúlt 10 év csak átlagos számokat produkált,”

 

magyarázta az IFP.

 

Ami az eurózónát illeti, növekedése a második negyedévben meglepetést okozott 0,3 százalékos növekedésével. A jó eredmény mögött főleg Írórszág és Franciaország teljesítménye áll. Több mutató azonban azt jelzi, hogy a harmadik negyedévi adatok kevésbé lesznek pozitívak.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!