Nyitókép: Getty Images

 

Velence hétfőn aktiválta a MOSE (Mózes) névre hallgató árvízvédelmi rendszerét, miután viharok, eső, jégeső és erős szél sújtotta Észak-Olaszországot. A legsúlyosabban érintett régiók Lombardia, valamint Liguria és Piemont.

 

A velencei hatóságok közölték, arra készülnek, hogy a vízszint hétfő estére a szokásosnál egy méterrel magasabb lesz. Ezért a MOSE néven ismert árvízvédelmi rendszer aktiválása mellett döntöttek, amely a velencei lagúna három bejáratánál telepített sárga úszó gátból áll. A rendszer 2020 óta működik.

 

Velence elsősorban az őszi hónapokban használja ezt a gátrendszert, amikor az esőzések és viharok miatt megemelkedik a vízszint. Azóta az UNESCO világörökség részét képező város nem szenvedett nagyobb károkat az áradásoktól.

 hirdetes_810x300  

 

A legutóbbi nagyobb árvíz 2019-ben volt a városban, amikor a vízszint 187 centiméterre emelkedett. Velence területének ekkor több mint 80 százalékát elöntötte a víz. Még rosszabb volt a helyzet 1966-ban, amikor a víz 194 centiméterre emelkedett.

 

Az olasz polgári védelem az X platformon (korábban Twitter) közzétett bejegyzése szerint egyes területeken, például Lombardiában keddre vörös riasztást adott ki. Az ország északi részén fekvő más területeken narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.