Nyitókép: SITA

Katapultált a pilótája annak az F-35B típusú lopakodó vadászgépnek, amit vasárnap óta nem találnak a hatóságok.

Nem mindennapi felhívást tett közzé az amerikai tengerészgyalogság, a HVG szerint a hadsereg a lakosság segítségét kéri egy F-35B Lightning II lopakodó vadászgép megtalálásához.

 

A gép az előre eltervezett menetrendnek megfelelően szállt fel a Beaufort légitámaszpontról szeptember 17-én, azonban az út során, helyi idő szerint 14 óra magasságában a pilóta katapultálni kényszerült. A feltételezések szerint ezután a gép magától repült addig, amíg el nem fogyott az üzemanyaga és le nem zuhant.

 

 hirdetes_810x300  

Amerikai sajtóbeszámolók szerint nem tudni, miért katapultált a pilóta, aki egyébként épségben ért földet. Ahogy azt sem tudni, hogy milyen volt a gép állapota, amikor a pilóta meghúzta a kart.

 

Heather Stanton, a charlestoni légibázis főtörzsőrmestere közölte, Szövetségi Légügyi Hatóság (FDA) adatai alapján a kutatás Dél-Karolinában, a Moultrie-tó környékén zajlik.

 

Az Interesting Engineering szerint az F-35B hatótávolságát figyelembe véve több száz kilométert is repülhetett a lezuhanás előtt, ha a gép robotpilótája be volt kapcsolva. A védelmi minisztérium közlése szerint egyébként be volt kapcsolva a robotpilóta.

 

Mivel eddig nem érkezett jelentés arról, hogy lezuhant repülőgépet észlelt volna bárki is, a hadsereg azt feltételezi, hogy lakatlan területen ért földet az F-35B. De az is lehet, hogy az Atlanti-óceánba esett, bár kérdés, elérte-e a partokat.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!