Nyitókép: timesoffisrael.com

 

Éles kontraszt alakult ki ismét aközött, ahogy Szlovákia, illetve Magyarország kezeli a Gázai övezetben kirobbant terror okán az Izraelben tartózkodó saját állampolgáraival kapcsolatos helyzetet.

 

Roman Mikulec korábbi belügyminiszter közösségi oldalán arról írt, hogy több mint 300 szlovák állampolgár rekedt a zsidó államban, akikért ideje lenne elküldeni a szlovák kormánygépet.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában jelenleg ügyvivő kormány van hatalmon, a választások után még nem állt fel az új kabinat. Az előző, Igor Matovič, illetve Eduard Heger vezette kormány belügyminisztere, Roman Mikulec így kénytelen volt saját közösségi oldalán sürgetni a szlovák hatóságkat. Az Ódor Ľudovít vezette hivatalnokkormány ugyanis most sem áll a helyzet magaslatán.

 

Eközben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy 215 Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt az éjszaka folyamán a Magyar Légierő két repülőgépével már hazahoztak, további 110 személyért pedig az egyik repülőgép még visszament, hogy mindannyian biztonságban legyenek.

 

„Most azt tudom mondnai, hogy mindazok, akik Izraelben jelentkeztek az evakuációra és kérték a segítségünket a hazatérésben, már úton vannak hazafelé. A harmadik evakuációs járat is már elhagyta Izrael légterét”

 

– tájékoztatott Szijjártó Péter.

 

Mint ismert, a felvidéki magyarság Szlovákia állampolgárság-kobzó törvénye miatt tömegesen nem igényelheti a magyar állampolgáságot. Így, aki felvidéki magyarként magyar állampolgársággal nem rendelkezik, az az izraelihez hasonló, feszült helyzetben elsősorban a szlovák állam segítségére számíthat. Pozsony reakcióideje a fentiek tükrében ezúttal is jóval lassabb volt, mint Magyarországé.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!