Nyitókép: SITA

 

Karel Schwarzenberg kiváló ember volt, nagyon szívesen emlékszem rá. Ha valami felzaklathatta, akkor azok a helyzetek voltak, amikor valaki megpróbálta becsapni – mondta gyerekkori barátja, Václav Vlček a ČTK-nak. Együtt jártak iskolába a pisecki Čimelicében, és életük végéig barátok maradtak.

 

„Kiváló ember volt, és nagyon szívesen emlékszem rá. De kevesen tudják elképzelni, mennyire dühös tudott lenni. Akkor volt különösen ideges, amikor valaki hülyét akart csinálni belőle”

 

– mondta a 87 éves Vlček a ČTK-nak.

 hirdetes_810x300  

 

Bár valamivel idősebb Schwarzenbergnél, egy osztályba jártak együtt. „Úgynevezett dupla osztály volt. Tehát két évvel idősebb gyerekek is voltak ott. Karelnek és nekem közös tanítónk volt, aki gyakran elkísért bennünket. Például akkor is, amikor elmentünk játszani”

 

– mondta Vlček.

 

Bár elszomorította barátja mai halálhíre, az interjú során nagyon gyakran mosolygott.

 

„Mindig is barátomnak tekintettem, és szerintem ő is engem. Valahányszor találkoztunk, volt mondanivalónk egymásnak”

 

– mondta.

 

Emlékezett például arra, hogyan a szocializmus idején véletlenül találkoztak az Orlík kastélyban. Schwarzenberg akkoriban külföldön élt, de időnként eljutott az akkori Csehszlovákiába. „Megérkeztem Orlík parkolójába, és láttunk egy háromfős csoportot. Mondtam a feleségemnek, nézd, ott van Karel. Ő erre, hogy ez nem lehetséges. Jól látod? De még onnan is felismertem. Odamentem hozzá, és két órán át dumáltunk”

 

– mondta Vlček.

 

Tavaly találkoztak Čimelicében, a helyi Lapidarium megnyitóján. A szervezők Schwarzenberget azért hívták meg a megnyitóra, mert ő is részt vett a projektben. „Úgynevezett mecénás volt, és rengeteg pénzt küldött a Lapidariumba” – mondta Vlček.

 

Őt és Schwarzenberget nem csak többéves barátság kötötte össze. 1990 után Schwarzenberg alkalmazottja is lett. Akkoriban erdészként dolgozott nála. „Nagyon tisztelem a jellemét, egyenes ember volt. Ráadásul nagyon jól tudta, hogyan kell bánni az emberekkel. De ha kellett, könnyen kigúnyolt” – mondta Vlček. Schwarzenberget néhány hónapja látta utoljára, amikor Čimelicébe érkezett. „Újra beszélgettünk, de mint mindig, rohant és sietett. Kár, hogy nem tudtunk együtt sétálni az erdőben, ahová szívesen jártunk” – zárta gondolatait Vlček.

 

Karel Schwarzenberg korábbi elnökjelölt és külügyminiszter, a TOP 09 tiszteletbeli elnöke szombaton, 85 éves korában hunyt el Bécsben. Az Echo24 szerver ma Schwarzenberg családjából származó forrásra hivatkozva azt írta, hogy a politikus az elmúlt két napban kritikus állapotban volt, mesterséges altatásban, a halál családja körében érte.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!