Nyitókép és további képek: Twitter, AlexKokcharov

 

Hollandia hétfőn – csaknem tíz év után – visszaadta Ukrajnának a „szkíta aranyként” ismert ősi krími kincset. Az amszterdami Allard Pierson Régiségek Múzeuma bejelentette, hogy a kincs minden része már Kijevben van.

 

Az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeum történészei köszönetet mondtak az Amszterdami Múzeumnak a műtárgyak gondos megőrzéséért, valamint a hazajuttatásukért.

 

 hirdetes_810x300  

 

A „Krím – Az Arany és a Fekete-tenger titkai” című kiállítás kulturális műtárgyainak sorsát befolyásolta az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus .

 

Az aranykincs, amelynek korát nagyjából 2000 évesre becsülik, 2014-ben került Amszterdamba  egy kiállításra az ukrán Krím félsziget négy múzeumából. Oroszország ugyanabban az évben, a Krím illegális annektálása után bejelentette igényét a kincsre.

 

 

Az amszterdami múzeum a kiállítás befejezése után azonban nem szolgáltatta vissza az értékes leleteket a Krímbe, mert nem tudta, ki a jogos tulajdonosa. A kincs így a jogi helyzet tisztázásáig maradt Hollandiában. 2023 nyarán a hágai legfelsőbb bíróság elutasította Oroszország kérelmét, és elrendelte a kincs visszaküldését Ukrajnának.

 

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!